Помощта, която България е оказала на Украйна до момента, е

...
Помощта, която България е оказала на Украйна до момента, е
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Помогнали сме на Украйна с 20 млн. лева, тя е инвестира у нас 5 млрд.

Помощта, която България е оказала на Украйна досега, е на стойност 20 милиона лв., а тя е вложила у нас 5 милиарда лв. за оръжия. Това съобщи депутатът на " Демократична България " Ивайло Мирчев по време на дебатите за даването на бронетраспортьори на Украйна.

" Бих желал да разсея няколко мита, които върлуват в обществените мрежи и измежду хората и се надявам с тях да внеса малко утешение. Първият е, че в случай че дадем бронирани машини на Украйна, ще понижим бойните качества на армията. Това не е правилно, тъй като за армията тази техника няма никакво отношение, тя просто в Министерство на вътрешните работи. И Министерство на вътрешните работи, и армията неколкократно обявиха, че тази техника не е настояща, не зависи и не е нужна нито за Министерство на вътрешните работи, нито за армията. Това са експертните мнения на двете министерства ", сподели Мирчев. Той изясни, че техниката не може да отиде при армията, защото тя има задоволително бронирани машини.

" Следващият мит е, че помощта, която оказваме на Украйна, ни коства скъпо. Това не е правилно. До момента един път сме оказвали помощ на Украйна и тя е на стойност 20 млн. лв.. Украйна досега от нас е купила въоръжение за 5 милиарда лв., а ние сме им дали единствено 20 милиона лв.. До края на годината апропо тези милиарди, които Украйна е вложила у нас, ще станат 7, което я трансформира в един от много огромните вложители в българската стопанска система ", сподели още той.

Депутатът изясни, че БТР-ите не са " качествена техника ", което е удостоверил и военният министър Тодор Тагарев. Депутатът изясни, че даже Северна Македония е дала самолети и танкове.

Мирчев напомни, че по време на служебния кабинет на Гълъб Донев Съединени американски щати е предложила и отплата на България, в случай че даде военна помощ на нападнатата от Русия страна.

" Следващият мит - предоставяйки 100 БТР-а, понижаваме оперативните качества на Министерство на вътрешните работи. Надявам се никой в тази зала да не си показва, че желае да вижда тези 100 БТР-а, употребявани против жители. И защото част от тях са купувани по време на Възродителния развой, би трябвало да сме доста щастливи, че те до момента не са били употребявани по никакъв метод и нека в никакъв случай да не бъдат ", изясни още Мирчев.

Той акцентира, че в Украйна живеят доста Българи, както и че за разлика от Русия, не ни е оповестила за неприятелска страна. " Няма по какъв начин да се модернизираме армията с бронирани машини от 60-те и 70-те машини ", сподели още той.

Предстои депутатите да гласоподават дали да дадем на Украйна стотина БТР-и, които са благосъстоятелност на жандармерията. Те са от 60-те и 70-те години, само че в никакъв случай до момента не са употребявани. Предложението е на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Проектът на решение влезе изключително в дневния ред на Народното събрание по-рано през днешния ден.

Българска социалистическа партия предложи точката да отпадне от дневния ред, само че не мина. След това от " Възраждане " желаеха Българска национална телевизия и БНР да излъчват съвещанието онлайн, само че и това не бе признато.
   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР