Помощта беше обещана преди две години в споразумение за мигрантите,

...
Помощта беше обещана преди две години в споразумение за мигрантите,
Коментари Харесай

ЕС отпуска втора помощ от €3 млрд. за бежанците в Турция

Помощта беше обещана преди две години в съглашение за мигрантите, подписано сред Европейски Съюз и Анкара.

След като 3-те милиарда евро от първия пакет бяха разпределени за няколко десетки планове (през 2016-а и 2017 г.), Европейската комисия "започва през днешния ден набиране на средства за втори транш " със същия размер "за основаване на удобни условия за бежанците в Турция ", се показва в известие на Европейска комисия.

Първият превод от основания през 2016 година механизъм бе в размер на 1 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз и 2 милиарда евро, предоставени посредством вноски от страните в Европейски Съюз. Комисията предлага тази скица да се резервира.

Само за 21 месеца преди края на м.г. бяха направени стратегии, бяха поети отговорности и бяха подписани контракти за цялата сума, се показва в прессъобщението на Европейска комисия, представено от Българска телеграфна агенция.

Досега 500 000 деца получиха достъп до обучение, а 1,2 милиона бежанци в Турция получават месечни парични преводи от Европейски Съюз.

Южната съседка на Европейски Съюз приютява към 3,5 милиона сирийски бежанци и Европейска комисия е решена да продължи да оказва поддръжка, защото нуждата от помощ е към момента забележителна, отбелязва Комисията.

Средствата от Европейски Съюз се влагат в планове за посрещане на потребностите на бежанците и приемните общности, изключително за филантропичната помощ, образованието, опазването на здравето, общинската инфраструктура и социално-икономическата поддръжка. Механизмът реализира позитивни резултати във връзка с бежанците в Турция.

Българското държавно управление реши през днешния ден да даде 200 000 евро като вноска в Регионалния поверителен фонд на Европейски Съюз в отговор на сирийската рецесия. Чрез фонда се подкрепят бежанците от гражданската война в Сирия, най-много тези, които са се устроили краткотрайно в прилежащите страни - Турция, Ливан, Йордания, Ирак. Към края на 2017 година във фонда са импортирани 1, 409 милиарда евро, като 106 млн. евро е доброволният принос от страните членки на Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР