Помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне началникът на отдел Европа

...
Помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне началникът на отдел Европа
Коментари Харесай

На официална визита у нас пристигна делегация от ЮНЕСКО

Помощник-генералния шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне началникът на отдел " Европа " в Центъра за международно завещание Берта де Санкристобал в България са на тридневно посещаване в България. По време на визитата са планувани да се проведат срещи с вицепрезидента Илияна Йотова, с министъра на външните работи Николай Милков и с министъра на културата Найден Тодоров. Делегатите ще посетят културните институти в Пловдив и Созопол.

Програмата на делегацията от визитата през първия ден мина с посещаване на Националния археологически музей при Българска академия на науките, а по-късно организира среща на " Дондуков " 2 с вицепрезидента Илияна Йотова. За силата на образованието и културата във време на рецесии разговаряха на срещата, където госпожа Йотова посочи ролята на ЮНЕСКО и на " меката дипломация " посредством просвета и изкуство. Тя означи системата на образованието като значима част от тези процеси. Вицепрезидентът Йотова приказва и за приноса на кирилицата и значимостта й при построяването на българската страна и развиването на културата. Да се ускорява работата на интернационалните организации, изключително Организация на обединените нации и ЮНЕСКО, пожела Илияна Йотова, тъй като " рецесиите настъпват, когато културата отстъпи ".

За стратегическият план за културен център на остров " Св. св. Кирик и Юлита " , Созопол, Илияна Йотова обясни за какво той се поддържа от президентската институция и какъв брой е значимо тази поддръжка да бъде осъществена посредством държавните органи. Защото концепцията не е единствено да съхраним острова, само че и историята, която носи, акцентира Илияна Йотова. България е средище на разнообразни цивилизации и култури и този план може да покаже това. Той е значим освен за България и за района, само че и за Европа, означи тя.

Важно е да съвместим националното финансиране с опциите за интернационално планиране , означи още вицепрезидентът на България и посочи, че всестранната поддръжка от ЮНЕСКО е доста значима за нас в този подтекст. Тя сложи акцент върху партньорството с френската страна и подписаната междуправителствена Декларация за желание за плана за основаване на центъра, който среща поддръжка от българските институции и локалната общественост.

Помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО изрази вяра, че визитата ще разреши да се очертаят опциите за поддръжка, с цел да изпъкнат преимуществата и смисъла н а плана " Св. св. Кирик и Юлита " измежду множеството оферти за поддръжка, които са отправени към международната организация. Той посочи, че планът е многофункционален и забавен.

Представителят на ЮНЕСКО Ернесто Отоне сложи акцент върху високата оценка, която получава България, за запазване на културното завещание и по-специално недвижимото. Тази работа, която прави България, я трансформира в стратегически сътрудник на ЮНЕСКО, сподели той. Представителят на ЮНЕСКО изрази единодушие с вицепрезидента Илияна Йотова, че меката, нежната дипломация на културата е доста скъпа в наши дни .

Културата да бъде главен дирек в политиката на страните - към тази концепция са се обединили 150те страни членки на Организация на обединените нации и ЮНЕСКО в проектът за активността на организациите до 2030 година Устойчивото развиване може да се основава на първо място върху културата - това бе друго умозаключение в диалога.

Важността на културата и образованието в решаването на най-важните въпроси, изключително по време на рецесии, каквато е войната с Украйна - това бе различен акцент в диалога.

Ернесто Отоне дефинира като огромното предизвикателство, в сегашния миг, да бъде опазено културното завещание в региони на война. Ролята на международната организация е да се намесва след споровете и при превъзмогването на последствията от тях.

Нуждата от съответно законодателство и позитивната смяна в статута и ситуацията на хората на изкуството бяха разисквани на срещата.

Делегацията отпътува за Пловдив, където ще посети " Епископската базилика ". през През 2018 година кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно завещание на Филипопол бе включена в Индикативния лист на ЮНЕСКО за значими културни и естествени обекти. Това е блестящо самопризнание за значимостта на културното завещание на нашата страна, а Базиликата е измежду най-впечатляващите монументи в България.

След Базиликата делегацията ще посети и " Капана " - квартала за креативните промишлености в Пловдив . След това ще посетят Созопол.

През ноември 2022 година бе основан Инициативен комитет, който работи за превръщането на созополския остров " Св. св. Кирил и Юлита " в Световен център за изкуствата, напомнят от Министерство на културата.
 Реанимират концепцията за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита
Реанимират концепцията за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита

Отпуснати са спешни средства за ремонт на покрива на бившето военноморско учебно заведение

Припомняме, че концепцията е остров " Св. св. Кирик и Юлита " да стане музей, европейски и международен център, в който да има музей на археологията и актуалното изкуство. Проектът по обновяването на острова отлежава от повече от 11 години, пишат от МК, а News.bg откри . А и не един министър на културата до този миг е давал поръчка за ремонт. През август 2022 година се вършиха опити да се възобнови този план, като се търсеше външно финансиране. Тогава  министърът на културата проф. Велислав Минеков , разгласи, че е разговарял с кмета на Созопол и с представители на американска фондация, с посланика на ОАЕ у нас, Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми. Обещание за помощ имаше  и от ЮНЕСКО, като организацията е в непрестанен контакт с фондации, които подкрепят сходен тип културно завещание и неговото консервиране и възстановяване, разясни тогава министърът на културата. " Финансиране на плана се търси и от още няколко разнообразни източника, в това число и от европейските фондове по програмата за районно развиване. "
 Остров „ Св. Св. Кирик и Юлита ” край Созопол става третият Лувър?
Остров „ Св. Св. Кирик и Юлита ” край Созопол става третият Лувър?

Обсъдиха шанса нашият остров да се превърве в Световен център на изкуствата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР