Помощ от Москва предлага външният министър на Русия Сергей Лаврод

...
Помощ от Москва предлага външният министър на Русия Сергей Лаврод
Коментари Харесай

Русия подлага динена кора на Турция за Кипър

Помощ от Москва предлага външният министър на Русия Сергей Лаврод за облекчение на възходящото напрежение, провокирано от изследванията на енергийните източници в Източното Средиземноморие от страна на Турция. Този ход на Кремъл се прави оценка по друг метод от двете страни в разногласието и от ден на ден наподобява, че съветските ползи са ориентирани против турската позиция.

Лавров съобщи, че Москва следи обстановката в района и би помогнала за започването на „ същински разговор “ с всички страни, който ще генерира „ взаимно допустими решения “.

По информация на гръцкия вестник „ Катимерини “ Лавров е направил това изказване след срещата си с президента на Кипър Никос Анастасиадис по време на своето публично посещаване в Никозия.

През последните седмици ситуацията сред Гърция и Турция се изостри, защото турските геодезически и сондажни кораби не престават да търсят газ във води, върху които Гърция и Кипър претендират, че имат изключителни стопански права.

Междувременно Русия и Кипър подписаха спомагателен протокол, с който внасят промени в спогодбата за отбягване на двойното данъчно облагане сред тях във връзка с налозите върху приходите и капиталите.

Според утвърждения протокол данъкът върху дивидента не би трябвало да надвишава 15 % от общата сума на дивидентите. В някои случаи данъкът върху дивидента може да бъде единствено до 5 %, по-конкретно при положение, че лицето, което има право на дял, е задгранична застрахователна компания или пенсионен фонд, а също по този начин орган на локалната власт или централна банка.

Преговорите сред Русия и Кипър започнаха през юни, а на 3 август съветското министерство на финансите разгласи, че не е реализирана договореност и стартира процедура по денонсиране на спогодбата. По-късно кипърското държавно управление съобщи, че разчита да уреди въпроса посредством ремонти в спогодбата. На 10 август поправките бяха съгласувани на среща в Москва.

На 25 март съветският президент Владимир Путин предложи повишение на данъчната ставка върху дивидентите от офшорни вложения от 2 на 15 %. Мярката наложи предоговаряне на спогодбите за отбягване на двойното данъчно облагане с някои страни, като Путин предизвести, че Русия ще излезе едностранно от споразуменията, в случай че сътрудниците й не одобряват новите условия. Руският президент изиска процесът да стартира от тези страни, през които минават обилни запаси с съветски генезис.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР