Помолен за коментар на решението на президента Румен Радев да

...
Помолен за коментар на решението на президента Румен Радев да
Коментари Харесай

Премиерът: Не се налагат допълнителни мерки за сигурност в българската акватория на Черно море

Помолен за коментар на решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на пристанище " Росенец " и връщането му под държавен надзор, министър председателят съобщи, че в случай че съдът одобри да прегледа всъщност признатите текстове, ще се изчака с реализацията му.

Ситуацията в Черно море поради съветските учения е била измежду тематиките на първото съвещание на Съвета по национална сигурност към премиера, ръководено от Николай Денков.

Заради продължителността на военните учения на Руската федерация в Черно море въпросът е разискван, а помолен от БНР за коментар каква е обстановката, учен Николай Денков отговори: " Това, което знаем е, че е Руската федерация е оповестила зона за военни учения, която покрива и част от нашата икономическа зона в акваторията на Черно море. И защото продължава относително дълго, по тази причина обсъдихме би трябвало ли да се подхващат някакви ограничения. В момента не се постанова нищо особено ".

На съвещанието на Съвета е разискван и въпросът с евентуалното предварително преустановяване на дерогацията за импорт на съветски нефт , наложена от европейските страни поради войната на Русия против Украйна.

Страната ни може да се употребява от изключението от европейския правилник до 2024 година, само че в Народното събрание бяха импортирани текстове, с които се желае вносът на съветски петрол да бъде преустановен по-рано.

Денков напомни, че текстовете още не са прегледани даже на първо четене в Народното събрание:

" Етапът, в който се намираме, е да подготвим разбори, с които да забележим какви са вероятните разновидности и съответните опасности, в случай че се пристъпи към такова деяние. Но сега никой не е тръгнал да прави нещо сходно ", сподели Денков.

Помолен за коментар на решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на петролното пристанище " Росенец ", Денков съобщи:  " В случая няма какво да се разяснява. Ако Конституционният съд одобри разглеждането на този законопроект, тогава ще би трябвало да се изчака с реализацията. Това е сега в пълномощията на Конституционния съд, ние ще следваме неговите решения ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР