Помните ли слънчевото петно, което се виждаше от Марс? Преди

...
Помните ли слънчевото петно, което се виждаше от Марс? Преди
Коментари Харесай

MeteoBalkans: Предстои да ни удари най-силното слънчево изригване от няколко месеца насам

Помните ли слънчевото леке, което се виждаше от Марс? Преди към седмица писахме за него. Сега то изригна, като сътвори най-силното слънчево изригване за 2023 година от клас Х5. През идващите дни, точно слънчевото леке AR3536 ще се вижда и от нашата планета със подобаваща инсталация! (НЕ ГЛЕДАЙТЕ КЪМ СЛЪНЦЕТО БЕЗ ВЪОРЪЖЕНО ОКО) 

Към 21:35UTC  астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са записали мощно  изригване на Слънцето с огромна активност – Х5 (R3.5) в рентгеновия диапазон.

(Интензивността на рентгеновото лъчение от слънчевите изригвания се отбелязва с латинските букви A, B, C, M, X, като с X отбелязват най-мощните изригвания.)

Астрономите предизвестяват за предстояща геомагнитна стихия, която ще ни връхлети на 2-3 януари макар, че главният поток не е ориентиран към Земята. Според данните от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), тя ще е от клас G3-G4, като повода е изхвърляната нова порция материя от Слънцето.

Нека да напомним, че магнитните  бури са разграничени на пет категории - G1 " слаб ", G2 " междинен ", G3 " мощен ", G4 " доста мощен " и G5 " извънредно мощен ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР