Помните ли концепцията на „пико“ проекторите? В началото на десетилетието

...
Помните ли концепцията на „пико“ проекторите? В началото на десетилетието
Коментари Харесай

Кратко ревю: Sony MP-CD1 проектор с размер на смартфон

Помните ли концепцията на „пико“ проекторите? В началото на десетилетието тези дребни и портативни устройства можеха да се видят на всички места, само че след това изчезнаха. Това не е за удивление. Въпреки, че са дребни, леки и портативни, тези пико проектори не предлагаха задоволителна бляскавост на изображението.
На пазара към този момент може да се открие новия мини проектор Sony MP-CD1, а ние побързахме да го вземем за тест, с цел да може персонално да изпробваме опциите му. Това устройство е в положение да се трансформира в шлагер, тъй като предлага фрапантно нарастване на яркостта: от 32 ANSI лумена, както бе при предходните модели, на 105 ANSI лумена. Компромисът, който Sony е трябвало да направи с цел да реализира тази бляскавост е понижената разграничителна дарба – от 1920х720 пиксела на 854х480 пиксела.

Дизайн
Устройството тежи единствено 280 грама. Габаритните размери на новия проектор MP-CD1 са 83 х 16 х 150 милиметра – колкото елементарен 6-инчов смарт телефон. Отдолу са сложени четири гумени крачета. По този метод дребният проектор няма да бъде понесен от кабелите.

Отстрани се намира едно общоприетоо 3,5-милиметрово аудио гнездо, уместно за включването на дребен представител или усилвател. Устройството има вграден високоговорител, само че е добре да се заобикаля неговото потребление, тъй като MP-CD1 няма бутон за силата на звука.



Бутонът за прекосяване в режим на подготвеност, по време на възпроизвеждане може да се употребява за превключване сред обикновено и блестящо изображение.



Също в профил е подложен HDMI порт, очакван за включване на проектора към преносим компютър, подпора или друго компютърно устройство. Добра концепция е да се вземе HDMI стик, който дава опция за безжичен стрийминг и лесното стриймване на видеата от смарт телефона или таблета към дребния проектор.
Настройки
Позиционирането на MP-CD1 с случва относително елементарно, макар че първият път можете да имате леки усложнения – до момента в който свикнете. Той е планиран да демонстрира изображения с краен оптимален размер 120 инча при съответствие на страните 16:9 от разстояние 3,5 метра. Проекторът има програмен продукт за автоматизирана промяна на шрифта и облика.



Преместването на MP-CD1 даже на един не е желателно. Наличен е плъзгач за ръчно фокусиране, само че той се употребява мъчно, тъй като е прекомерно дребен по размери. А в случай че би трябвало да повдигнете изображението (това сигурно ще се наложи), е нужен по-специален статив, тъй като MP-CD1 има ексцентрична подпора за статив.

По време на тестванията бе употребен сходен статив, с цел да се получи първокласен 60-инчов облик от разстояние 1,5 метра от екрана. Тествахмее и с 80-инчово изображение от разстояние 2,3 метра. По-голямото изображение е по-бледо и пикселизирано,но не ни попречи да изгледаме няколко мача от международното в офиса.



Захранването на MP-CD1 се реализира от 5000 mAh батерия, която при тестванията сподели 3 часа самостоятелна работа. Въпреки че дребните проектори от този вид не са предопределени за гледане на филми, добре е когато гледаме нещо сходно, да не се тормозим, че потенциалът на батерията ще се окаже непълен.



Въпреки това, от едната страна на проектора е подложен USB-C порт, към който може да бъде включена общоприета външна акумулаторна батерия за смарт телефони или таблети. В комплекта е подложен USB-C-micro -> USB адаптер.

От друга страна, когато MP-CD1 е надъхан и се включи, той е подготвен за работа единствено след няколко секунди.

Производителност
Преди да станем сериозни, дано си напомни, какво в действителност е MP-CD1. Това е напълно банален, дребен портативен проектор. Той е предопределен да направи ежедневната работа комфортна, а не за гледане на доста филми, макар че ние доказахме, че това е допустимо.

В новия проектор е употребена технологията DLP IntelliBright, благодарение на която цветовете наподобяват действителни, с добър контрастност, а изображението е качествено. С тази технология MP-CD1 демонстрира доста положителни изображения в затъмнено помещение. В сходни условия дребното устройство се оправя сносно.



Всъщност, оказа се, че по-малкото пиксели на MP-CD1 са един умен метод за реализиране на висока бляскавост. Но в случай че държите на по-качествено изображение, би трябвало да употребявате по-малък размер. Можете да накарате проектора да демонстрира 120-инчов изображение на стената. Но ще получите доста по-добро качество, в случай че го ограничите до 80 инча.

При гледане на филми, в затъмнени пространства MP-CD1 демонстрира относително блестящо 80-инчово изображение. Контрастът е малко непълен, само че липсват пъстър звук и няма размиване на обектите при по-бързи придвижвания.

Приятна изненада е, че MP-CD1 може да се употребява за зареждане на смарт телефон или таблет. Това е положително решение и проекторът е доста комфортен при бизнес пътешестване и командировка, където бързо можете да извършите да вземем за пример, презентация, както и при нужда да заредите мобилните си устройства. Много е комфортен да се носи дружно със смарт телефона.
Оценка

Плюсове Минуси Ултра портативенрезолюция 854х480 пикселаГотов за работа 5 секунди след включванетоИзображение най-много 80 инчаUSB-C и HDMI портовеПроблеми с трапецовиднoто изображениеДостатъчна яркостТрудно фокусиранеРаботи от външна батерияНяма Bluetooth

Ако се постанова да вършиме спонтанни презентации и не желаете да си имате работа с техниката в офисите и хотелите, MP-CD1 е превъзходен. За предпочитане е да се носят дребен външен деен представител и стик, осигуряващ безжична връзка. Ако търсите проектор с огромна бляскавост за бизнеса или за образователно заведение несъмнено, по-добре е да си вземете мултимедиен проектор за домашно кино и бизнес, с висока бляскавост.

В нашият случай проекторът свърши отлична работа в няколко презентации. На него успяхме да изгледаме на драго сърце няколко мача от международното. А и няколко кино лентата. А най-приятното е, че проекторът се вади и прибира извънредно бързо, тъй че няма да имате проблем за каквото и да го ползвате.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР