Помните ли абсурдния случай в германското първенство, в който футболистите

...
Помните ли абсурдния случай в германското първенство, в който футболистите
Коментари Харесай

Видеоповторенията и техният пробив в големия футбол

Помните ли " неуместния случай " в немското състезание, в който футболистите на " Майнц " и " Фрайбург " се бяха прибрали в съблекалнята за отмора, когато бяха върнати на терена, с цел да бъде изпълнена дузпа? Тогава съдията беше свирил сигнала за края на първото полувреме, само че получи знак, че има противоречиво състояние, което да изгледа. Той го направи и реши, че дузпа има, след което върна играчите на терена.

Това беше евентуално най-необичайната от доста обстановки, които системата за видеоповторения (VAR) провокира по европейските терени на клубно равнище предишния сезон. Чуваха се доста рецензии, мнозина бяха скептично настроени.

Въпреки това ФИФА реши международното в Русия да бъде първото, в което технологията да се употребява.

Това остави трайна диря на приключилия преди два дни шампионат, като способства и за рекордния брой отсъдени дузпи. Общо 29 наказателни удара бяха дадени на мондиала в Русия, което е с 11 повече от предходния връх от 2002 година

Технологията промени чувството на съдиите, играчите, треньорите и ентусиастите за играта и се подхрани вярата за по-голяма правдивост в противоречивите обстановки.

На международното в Русия асистентите по видеоповторенията са създали над 440 прегледа на противоречиви положения. Съдиите, които имат крайната дума при взимане на решението, 20 пъти избраха да гледат персонално на екран повтаряне на дадената обстановка. В 17 случая първичните неверни отсъждания на съдиите са били вярно изменени, оповестиха от ФИФА.

 Видеоповторенията и техният пробив в огромния футбол
© Reuters

Според президента на организацията Джани Инфантино въвеждането на системата е направило играта по-справедлива. Той има вяра, че технологията е предиздвикала футболистите да бъдат по-внимателни с дейностите си на терена, тъй като знаят, че са следени от камерите.

" Системата за видеоповторения прочиства футбола, прави го по-прозрачен и почтен и оказва помощ на съдиите да вземат решения. Имаше приблизително по един обзор на три мача, като 95% от решенията бяха верни още преди прегледа с технологията. Благодарение на системата повишихме точността до 99.32% ", сподели Инфантино в заключителните моменти на международното.

Новост за футбола беше неотсъждането на " тънките " засади от страничните рефери. Те бяха предизвестени от съдийската комисия към ФИФА да не подвигат флаговете си, с цел да не стопират обещаваща офанзива. При възможен гол реферите на тъчлинията чакаха помощта на системата за видеоповторения.

" Головете, вкарани от засада, са в завършили във футбола. Поне във футбола с видеоповторения. Никога повече няма да видите голове от засада. Това са ясни решения - или си в засада, или не си ", сподели Инфантино.

 Видеоповторенията и техният пробив в огромния футбол
© Reuters

Системата беше употребена за пръв път в откриващия дуел на бъдещия международен първенец Франция против Австралия. Тогава при започване на второто полувреме съдията Андрес Куна отсъди дузпа в изгода за " петлите ", осъществена от Антоан Гризман.

Попадението имаше голямо значение за французите, които поведоха в резултата. Те измъкнаха сложна победа в първия си мач и това евентуално ги отърси от напрежението, което щяха да имат при чакаха при възможен крах.

Драма с присъединяване на видеоповторенията имаше и в последните мачове от група B, където Испания, Португалия и Иран влязоха в спор за двете места за осминафиналите. Иранците бяха близо да поднесат изненада и да изхвърлят португалците от шампионата, откакто изравниха резултата в края със противоречив гол от дузпа, отсъдена за игра с ръка след консултация със системата.

Иранците не съумяха да отбележат нов гол и не стигнаха до чудото, като португалците към този момент виждаха по какъв начин приключват първи в групата. Технологията обаче обърна класирането, откакто попадение на Яго Аспас за Испания беше прието, тъй като на повторението се видя, че играчът не е в засада.

 Видеоповторенията и техният пробив в огромния футбол
© Reuters

Желанието на съдиите да пуснат по-свободна игра със знанието, че видеоповторенията са техен правилен асистент, евентуално е една от аргументите за атрактивните дуели с доста голове. На шампионата в Русия бяха маркирани 169 попадения в 64 мача, като единствено един мач приключи при нулево тъждество.

Световното сподели на последователите, че даже при потреблението на технологията съдиите имат последната дума и отсъжданията към момента са обект на човешкия индивидуален фактор. Сега обаче се дава опция на реферите да създадат осведомен избор, откакто сами са прегледали детайлно противоречиво състояние.

Някои отсъждания дадоха нова храна за скептиците.

Подобен миг имаше на мача сред Египет и Саудитска Арабия от групите, когато съдията Вилмар Ролдан отсъди две противоречиви дузпи за азиатците в края на първото полувреме. Впечатление направи неубедеността на съдията във вземането на решението, макар че изгледа неведнъж повторението на обстановките.

Видеоповторенията влязоха в приложимост и във финала при втория гол на французите. " Петлите " получиха право да изпълнят дузпа след игра с ръка на Иван Перишич, която при неналичието на технологията мъчно би се забелязала в действително време.

Както всяка оригиналност, и системата за видеоповторенията беше призната с доза съмнение. В първата фаза от шампионата съдиите използваха безредно технологията, като за това способстваха и играчите, които към момента се нагаждаха към смяната. Постепенно и футболистите, и съдиите откриха опциите на технологията.

От идващия сезон всички огромни шампионати без Висшата лига ще употребяват видеоповторенията. Световното сътвори предпоставки VAR да има бъдеще във футбола, като главната задача пред ФИФА и другите огромни организации е да доразвият продукта в интерес на спорта.

" В днешни дни е мъчно да си представим провеждането на международното състезание без системата за видеоповторения. Шампионатът стана по-конкурентен с помощта на технологията. Това е, което искахме да реализираме и го направихме. Ще забележим какво може да развием. Пред футбола стоят доста тествания, само че дано забележим напредъка от постигнатото ", сподели още Инфантино.

 Видеоповторенията и техният пробив в огромния футбол
© Reuters

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (477)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР