Помним момента, в който изведнъж автомобилните компании се усетиха, че

...
Помним момента, в който изведнъж автомобилните компании се усетиха, че
Коментари Харесай

Subaru XV, с който калният път изведнъж става привлекателен

Помним момента, в който внезапно автомобилните компании се усетиха, че задвижването на четирите колела е нещо, което не би трябвало да бъде запазена марка единствено на джиповете. И има логичност в това, тъй като множеството от нас в никакъв случай не напущат добре асфалтираните пътища, само че въпреки това същите тези хора остават лишени от останалите позитиви на 4х4, а точно повече сцепление, повече сигурност и повече убеденост през зимата.

И до момента в който другите стигнаха до това умозаключение доста късно, една автомобилна компания в никакъв случай не го е забравяла. Тя се споделя Subaru и е известна с две неща - всички нейни модели имат 4х4 задвижване и боксерен мотор, при който цилиндрите са ситуирани хоризонтално един против различен. Смело е да отстояваш правилата си десетки години, макар непрекъснато изменящата се обстановка - няма по какъв начин да не утвърждаваме това.
 Снимка 623656

Не бяхме карали Subaru доста от дълго време и си намерихме мотив да го създадем. Поводът се споделя фейслифт версията на XV, който съставлява стилен кросоувър с, о, изненада, същинско 4х4 задвижване и 2.0-литров боксерен мотор с мека хибридна система.

Изглежда рисковано, с " насечен " и някак си по японски съвременен дизайн, като последното не бихме могли да го разбираем напълно. На размери е по-скоро като огромен хечбек с грубовати " офроуд " защитни детайли по калниците и броните, както и със наложителното по-високо окачване. Дизайнът издава две неща - авантюристичен дух и податливост към проучване на нови и не толкоз лесни за постигане дестинации.
 Снимка 623663

Визията и духа на Subaru XV ни кара да мечтаем за импулсивно подхванати пътешествия, на края на които ни чака страхотна панорама, запаметяващо се прекарване или просто затънтено заведение, което не може да бъде намерено в Гугъл. А какво по-хубаво от това след 5 работни дни в офисна среда, в които най-голямото премеждие се мери с откриването на нов пакет с хартия за принтера.

ВСИЧКО НАЛИЧНО

Хубавото е, че имаме всичко налично за едно хубаво премеждие. Вътре не е от най-просторните коли, само че тук приказваме за мултифункционален всекидневен автомобил, а не рискована и спартанска уикенд машина. Subaru XV има обикновен и комфортен интериор, без непотребен разкош и ненужна показност. Посрещна ни безусловно класическо табло с тъчскрийн екран на мултимедията и общоприет инструментален панел със скоростомер и оборотомер с положителните остарели стрелки. Не знаем какво се случи в последните години, само че множеството коли ни карат да се усещаме като че ли караме компютър или таблет. Subaru XV съумя да ни върне чувството, че караме добър, почтен и типичен автомобил.
 Снимка 623659

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ

Модификация : 2.0ie e-Boxer AWD

Работен размер : 1995 куб. см.

Мощност : 150 к.с.

Въртящ миг : 194 Нм

Ускорение : 10.7 сек. до 100 км/ч

Максимална скорост : 193 км/ч

Среден разход : 7.9 л/100 км

Трансмисия : безстепенна автоматизирана

Базова цена : 58 600 лева

Седалките на тестовия автомобил бяха тапицирани с плат, който се усещаше първокласен и устойчив. Имаше отопление на предните седалки, както и нужните благоприятни условия за реглаж, само че без непотребни и съгласно нас ненужни капризи, които единствено карат цената да набъбва, а действително се употребяват рядко.

Това важи и за цялостната идея на колата. Тя разполага с всичко, от което бихте има ли потребност, включително системи за следене на пътната лента, знаците, парктроник, камера за назад виждане, адаптивен темпомат и даже система за спешно прекъсване, само че ни лишава от тези екстри, чиято съществена функционалност е да оправдаят високата цена. Амбиентното осветяване, да вземем за пример, е нещо, което Subaru XV да се смее надменно.
 Снимка 623661

И въпреки всичко би трябвало да признаем, че чакаме известно равнище на технологичност, когато се качваме в нов автомобил, създаден през 2023 година В тази връзка, мултимедийната система на Subaru XV ни се стори малко поостаряла. Всичко работи правилно и както очаквате, само че логиката на менютата, вариантите, графиките и интуитивността не ни се сториха изключително модерни и положителни. Това може би се дължи на обстоятелството, че приказваме за фейслифт версия, а не за напълно нов модел, пък и има алтернатива за Apple CarPlay и Android Auto съгласуваност, което значително взема решение този проблем.
 Снимка 623660

Като прочут минус може да се изтъкне и относително дребният багажник от 390 литра, който на пръв взор е задоволително необятен, само че е много плитък, което лимитира количеството багаж, което може да побере. Особено, в случай че желаеме да не демонтираме декоративната кора от горната страна.

BOXER INSIDE

Разбира се, култът на Subaru към боксерните мотори продължава и на борда на XV. Моделът се предлага с два бензинови боксера - с 1.6 и 2.0 литра работен размер. На задния похлупак на тестовия автомобил пишеше е-boxer, което ни подсети, че това е Mild Hybrid версията, която се предлага единствено с по-мощния от двата мотора.
 Снимка 623662

Факт е, че мощността от 150 к.с. не звучи изключително внушително, само че не е и нужно, тъй като типично по японски XV не е въобще тежък и тези " коне " са задоволителни за обикновено и даже динамично шофиране. Като споделяме, че не е тежък, тежестта на колата е малко над 1.5 тона, което за автомобил с тези размери, 4x4 и хибридна система, е напряко впечатляващо.
 Снимка 623657

Пък и електромоторът способства със своите 17 к.с., което се усеща, когато се опитате да ускорите от ниска скорост. Все отново би трябвало да се означи, че тук системата е от вида " mild hybrid ", което значи, че електромоторът и батерията имат по-скоро поддържаща функционалност за понижаване на разхода и не можем да чакаме задвижване единствено на ток, зареждане от външен източник и така нататък
 Снимка 623670

Задвижването е добре настроено и кара колата да се усеща жива, въпреки и без да има никакви спортни упоритости. Тестовият автомобил беше оборудван със CVT вариаторна скоростна кутия. Никога не сме били особени почитатели на този вид " автоматици ", тъй като се усещат груби и неприятни за каране. Изненадващото в тази ситуация е, че при Subaru XV няма признаци за това, че кутията е точно такава. Ускорението е гладко и мазно, тъй че мотиви за недоволство няма. А пък с помощта на перманентното 4х4 задвижване, Subaru XV с чисто сърце може да се назова същински кросоувър. Не за друго, а тъй като напоследък това определение се приписва и на модели, които като видят черен път, подвиват плахо опашка и обръщат наопаки.
 Снимка 623666

До края на асфалта не стигнахме и ние, само че колата остави усещането, че е подготвена за това. Разбира се, не приказваме за ултра тежки офроуд трасета, само че умерени коловози, малко тиня, пясък и черни пътища със междинни по мярка камъни, не би трябвало по никакъв метод да затруднят Subaru XV.
 Снимка 623658

Може да : бъде приключенец

Не може да : натовари доста

Липсва му : повече мощ за power slide

Subaru XV има всичко належащо, с цел да се назова авантюристичен автомобил, само че какво тъкмо е това всичко? Според нас то се мери със субективното чувство за готовността на колата да напусне удобната си зона. Има коли, които имат високо окачване и даже 4х4, само че се усещат прекомерно изнежени за провокациите отвън пътя. Subaru XV не просто дава чувството, че е готово да се изцапа, а и желае да го направи. Разбираме го като костюмиран офисен чиновник, който след края на работния ден импулсивно отива да играе боулинг. Очевидно е, че не е естествената му среда, само че това не му пречи да се забавлява същински с формалните си облекла и да победи останалите. По същия метод Subaru XV се усеща супер в града, паркира се елементарно, динамично е и представително, само че няма нищо срещу да кривне непредвидено в калната пътечка в профил, просто с цел да изследва какво има в далечината. Със сигурност не е най-сериозният офроуд автомобил, само че пък точно това ще направи пътуването по-интересно, а настроението в купето рисковано.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР