Ползите от следобедната дрямка се безспорни. Учените потвърждават това с

...
Ползите от следобедната дрямка се безспорни. Учените потвърждават това с
Коментари Харесай

Ползите от следобедната дрямка

Ползите от следобедната сънливост се безспорни. Учените удостоверяват това с претекста, че с помощта на нея човешкият организъм получава един самобитен рестарт от напрегнатото всекидневие и стрес. След следобедния отдих проучвания са посочили, човек е с по-висока централизация и по-крепко здраве.

Специалисти настояват, че най-хубавото време за следобедна сънливост е сред 14 и 15 часа. Допълнително доказателство за това са изказванията на редица известни персони, съдействали за международната история като Наполеон, Томас Едисън, Леонардо да Винчи и Уинстън Чърчил, че следобедната сънливост им е помогнала в делата, трансформирали света.

Учените считат, че в случай че нямаме време, даже и половин час сън следобяд ще ни е от огромна изгода. Четири са главните преимущества на следобедната сънливост:

1. 100 % успеваемост след един час сън

Според доста специалисти даже и един час сън покачва двойно работоспособността на служащия. Изследване на НАСА даже е съумяло да пресметне, че късата сънливост усилва работоспособността със 100 %.

Ползата от дрямката е доста по-ефикасна от кафето или тренировката. Наскоро даже в Берлин, Германия бе намерено кафене, където чиновниците, работещи в огромните компании в центъра на града, могат да дремнат в обедната отмора.

 Следобеден сън

2. Следобедната сънливост = здраве

Преумората от работата и недоспиването могат да доведат до повишение на кортизола в организма. Този хормон е извършител на напрежението. Той усилва глюкозната назадничавост и мазнините към корема, отслабва мускулната и имунната система, пречи на ученето и запаметяването и понижава равнищата на растежния хормон и тестостерона.

Специалисти предлагат най-много отмора, с цел да може организмът да се оправи с високите му равнища. Това става, тъй като при сън в тялото се отделя хормон на растежа, който противодейства на кортизола. Отделно от това той оказва помощ на подобряването на имунната система, половата функционалност и даже за свалянето на килограми.

3. Намалява риска от сърдечни заболявания

Изследвания демонстрират, че за хората, които спят следобяд, рискът от инфаркт е най-малък.

4. Повече сън - по-добро въодушевление.

При сън в организма ни се отделя серотонин, който контролира съня, апетита и настроението и основава възприятие на задоволеност.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР