Ползите от откриването на Център за грижа за жертви на

...
Ползите от откриването на Център за грижа за жертви на
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив подкрепи създаването на Център за грижа за жертви на сексуално насилие

Ползите от откриването на Център за грижа за жертви на полово принуждение в Пловдив бяха показани по време на семинар отдаден на тематиката.

Участие в него взеха кметът Здравко Димитров, посланикът на Англия в България Н.Пр. Роб Диксън, регионалният шеф Йордан Иванов, административният началник на апелативна прокуратура Румен Попов и шефът на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Пловдив ст. комисар Димитър Балев. В събитието се включи и зам.-кметът по обществена политика Георги Титюков.

„ За страдание, България е една от петте страни в Европейския съюз, в която има най-вече на брой потърпевши от закононарушението „ трафик на хора “. Това е сериозен проблем, по който няма по какъв начин да не вземем отношение и да не почерпим познания от по-опитните страни в тази сфера, каквато в тази ситуация е Англия. Аз и моят екип приветстваме такива срещи, тъй като те ще очертаят метода, по който да предпазим евентуалните жертви “, съобщи кметът Здравко Димитров на откриването на семинара. Той добави, че в изискванията на засилената бежанска вълна от Украйна изключително уязвими са дамите и децата напуснали рамките на своята страна, което прави казуса още по-сериозен.

На семинара бе показан английският модел на център за грижа за жертви на полово принуждение, скъп опит споделиха и специалисти от Бургас, където се намира първият подобен център в България. Обсъдени бяха и спецификите на ролята на самостоятелния консултант по полово принуждение и услугата, която дава.

В световен мащаб близо 80% от потърпевшите от закононарушението „ трафик на хора “ са точно за полова употреба. Според отчет на Европейската комисия половината от жертвите са жители на Европейски Съюз.

В България, по данни на прокуратурата, общо 468 лица са публично разпознати като жертви на трафик на хора през 2021 година 367 от тях са дами като множеството са жертви на трафик за полова употреба, а други – на насилствен труд.

С цел предварителна защита Местната комисия за битка с трафика на хора планува образования за експерти от разнообразни институции, имащи отношение към казуса. Кампанията ще бъде ориентирана към представители от бранш „ Миграция ” към ОДМВР – Пловдив, както и към доброволци, които вземат участие директно в процеса на поддръжка на потърсилите краткотрайна протекция лица. Целта е същите да се срещнат с Националния механизъм за ориентиране и подкрепяне на жертви на трафик, институционалната рамка и знаци за трафик на хора. Участие в самодейността ще вземат и партньорски организации, които ще подкрепят образованията със своята професионална експертиза.

През последните две години образования са извършени с медицински служащи в просветителни институции на територията на общината, специалисти от отделите „ Здравеопазване “ и „ Образование ” към районните кметства, както и с просветителни и здравни посредници. Причината е, че те директно работят с деца и младежи, в това число представители от малцинствените групи, които са изключително застрашени от полова употреба.

Община Пловдив моли всеки, който има информация за потърпевши от закононарушението „ трафик на хора “ да алармира в Националната комисия за битка с трафика на хора.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР