Полярно сияние, което е рядко за нашите географски ширини явление

...
Полярно сияние, което е рядко за нашите географски ширини явление
Коментари Харесай

Не е безобидно, какъв знак даде полярното сияние в България, обяви учен

Полярно зарево, което е рядко за нашите географски ширини събитие явление, е повода за обагреното в алено небе над България на 5 ноември. Това споделя Пенчо Маркишки, ИА с НАО при Българска академия на науките и катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “, заяви Морето.нет.

От България такова събитие може да се види само в редки случай – след мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето, освен това в случай че изригването е било в посоката, в която се намира Земята сега.

След като потокът от заредени частици пропътува дистанцията сред Слънцето и Земята, той бомбардира земната магнитосфера и даже я огъва откъм нейната дневна страна. Поражда се геомагнитна стихия, която може да докара до разстройства в радиовръзките. Тези частици от слънчевата плазма, които навлизат във високите пластове на нашата атмосфера, пораждат полярните сияния.

В редки случаи – когато процесът е доста натоварен, полярните сияния могат да се следят и от по-ниски географски ширини. Интензивността на потока от заредени частици се прави оценка по геомагнитния резултат, който тя провокира, посредством т.нар планетарен Kp показател. Това е балометрична (логаритмична) големина, която може да има стойности от 0 до 9 и се дефинира от голям брой наземни геомагнитни станции, намиращи се в северното и в южното полукълбо на Земята. Снощи сред 16:45 ч. и 18:45 ч. Kp показателят доближи и леко надмина стойност 8, след което стартира да спада.

Тези феномени се наблюдават с нараснало внимание, понеже не са безобидни. Освен проблемите с радиовръзките, след мощни слънчеви изригвания и подбудените от тях геомагнитни стихии могат да настъпят аварии в енергийните системи и в кабелните телекомуникационни мрежи на огромните страни. Причината е, че в проводниците на електропреносните мрежи се индуцира в допълнение напрежение, което може да изкара от строя значими уреди. Този нездравословен резултат е толкоз по-силен, колкото по-голяма е общата дължина на електропроводите в енергийния пръстен на дадена страна.

В историята не липсват образци за такива проблеми: През 1859 година при магнитна стихия излизат от строя телеграфните линии в Съединени американски щати и в Европа. През 1972 година също при магнитна стихия са прекратени телефонните връзки в щата Илинойс. През 1989 година 6 млн. канадци в провинция Квебек остават без отопление и осветяване след спиране на електроснабдяването, отново при мощна магнитна стихия.

За геомагнитните стихии по-сигурни са прогнозите до 2 – 3 дни напред. По-дългосрочните прогнози се основават върху интервали от съвсем 2 седмици, през които една дейна зона върху слънчевата повърхнина, която е източник на безоблачен вятър, е забележима от Земята. От значение е също какъв брой време ще остане дейна дадената зона върху Слънцето.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР