Полякът Кшищоф Бак е големият победител в XIX-ото издание на

...
Полякът Кшищоф Бак е големият победител в XIX-ото издание на
Коментари Харесай

Поляк спечели голямата награда на Международния конкурс за екслибрис на Русенската библиотека

Полякът Кшищоф Бак е огромният победител в XIX-ото издание на обичайния Международен конкурс за екслибрис на Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “ в Русе. Тазгодишната тематика на артистичната конкуренция бе „ EX LIBRIS – EX DILEMMA “ . И тази година състезанието се провежда под патронажа и с финансовата поддръжка на Министeрството на културата и тази на Община Русе.

В състезанието се включиха 204 участници от 29 страни , чиито произведения бяха показани в галерия . Доайен измежду участниците тази година е Дьорд Борос – маджарин по генезис, роден през 1934 година, който взе участие в състезанието от 2014 година до момента. Най-младият художник Роман Дарву се включва във форума за повторно. Той е роден през 2017 година в Канада.

„ Конкурсът насърчава творчеството посредством годишно заложената тематика, той е предизвикателство към фантазията и професионализма на създателите, към тяхната свободна мисъл. Позитивен знак е възходящият интерес на децата и младежите за присъединяване в него “, обърна се към присъстващите заместник-кметът Магдалина Илиева и благодари на шефа на библиотеката Теодора Евтимова и на целия екип на институцията за напъните, които влагат, с цел да се осъществя това събитие.

Специалната премия от екипа на Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “ отиде при италианеца Сандро Чинелато за творбата му „ Семейство на кръстопът “ . Раздадени бяха и награди от спонсори на проявата.

През 2023 година тематиката на състезанието насочва към главната цел на самодейността – да основава нови идентичности и да е катализатор на неподражаемо художествено предусещане . „ EX LIBRIS – EX DILEMMA “ насочва предизвикателство към художниците да потърсят философската същина на многообразните алтернативи на актуалния човек и да насочат своите послания. Идеята е основаните произведения да допрян фена, да предизвикат размисъл и прозрения.

Конкурсът е отворен за създатели от всички националности и няма ограничавания . Участниците са разграничени в 3 възрастови категории. Допускат се всички графични техники, позволяващи тиражиране. Специално поканени интернационалните специалисти правят оценка творбите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР