Полупроводници: Може ли Индия да се превърне в глобална централа за производство на чипове?

...
Измина година и половина, откакто Индия обяви стимули за задвижване
Коментари Харесай

Измина година и половина, откакто Индия обяви стимули за задвижване на местна индустрия за производство на полупроводници и стартира национална мисия, но напредъкът е плашещ.

Дни след като американската компания Micron обяви, че ще инвестира близо 3 милиарда долара (2,3 милиарда паунда) в съоръжение за сглобяване и тестване в западния щат Гуджарат, тайванският технологичен гигант Foxconn се оттегли от съвместното си предприятие за 19,5 милиарда долара с индийската Vedanta за изграждане на завод за производство на чипове в страната.

Плановете на най-малко две други компании изглежда са били в застой, твърдят местните медии.

Но тъй като правителството на г-н Моди чака инвестиции с висока стойност от производителите на чипове, които да отговарят на разходите за стимули от 10 милиарда долара, то прави мастило nch технологични партньорства, за да постави индустрията на по-здрава основа.

След споразумение със САЩ за критични и нововъзникващи технологии (iCET) за подобряване на двустранното сътрудничество във веригите за доставка на полупроводници, Индия подписа подобен меморандум за разбирателство с Япония миналата седмица.

Отделно, най-малко три индийски щата обявиха индивидуални политики, насочени към осигуряване на инвестиции в тази сфера.

Въпреки че щедрите субсидии и силният политически тласък създадоха трамплин за сектора да излети, времето е от съществено значение и трансферът на технологии ще бъде ключов за Индия Появата на като производствен център, казва Конарк Бхандари, сътрудник в Carnegie India.

„Дали компаниите се ангажират да въведат тези технологии ще зависи от съвкупност от множество фактори, като бизнес климат, вътрешен пазар, потенциал за износ, инфраструктура и талант“, казва той.

Както стоят нещата, само части от този пъзел изглежда са си наредили мястото.

Предимство на Индия

Полупроводниците захранват всеки аспект от съвременния дигитален живот - от малки смартфони до мега центрове за данни, които контролират интернет.

Усъвършенстваните полупроводникови технологии също играят ключова роля в прехода на автомобилната индустрия към щадящи климата електрически превозни средства и разработването на AI приложения.

Индия представлява 5% от глобалното търсене на чипове. Това вероятно ще се удвои до 2026 г., според Deloitte, водено от по-голямото приемане на смартфони, потребителски уреди и нови тенденции като самоуправляващите се автомобили.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР