Получи се един скандал в обществото, който не биваше да

...
Получи се един скандал в обществото, който не биваше да
Коментари Харесай

Отец Никанор: Руските свещеници в София бяха предадени от собствените си хора, а не от нас

Получи се един скандал в обществото, който не биваше да се случва. Познавам персонално и двамата свещеници, които бяха изгонени от Руската черква - и отец Васиан, и отец Евгений. Мога да кажа единствено положителни думи за тях, доста спокойни, сърдечни и усмихнати хора. Можеше да изоставен безшумно и умерено. За жалостн България и не българската черква надигна ужасяващ писък - тези хора бяха доста неприятно използвани от своите. 

Това разяснява пред Нова тв йеромонах Никанор.

Това не са някакви страшни хора като от филмите преди време, да вземем за пример " Студио Х ", които вършат някакви ужасно ужасни работи. Те са си изпълнявали отговорностите към интернационалния отдел на Руската църковна патриаршия, който естествено прокарва политиката на московската патриаршия, която не е загадка, че е просто оръдие в ръцете на съветската страна. Съответно това е повода най-вероятно нашите служби за сигурност да ги поканят да изоставен. Аз като българин нямам съображение да нямам доверие и да се колебая към ДАНС и към други наши служби. Ние би трябвало да бъдем патриоти на своето Отечество, разяснява той.

Съседна Македония ги предложения да изоставен, тъй като там водеха доста странна политика да претоврати приемането на каноничен и легален донос за автокефалия на тяхната православна черква, оставайки с доноса, който им даде сръбската патриаршия. В момента църквата в Македония не е независима и самостоятелна. Тя е част от сръбската православна черква и няма да престане да бъде такава до издаване на донос от Вселенската патриаршия. И там очевидно съветския чиновник Васиан се е намесил по метод, който Македония е определила като неприемливо. А България и Македония като членки на НАТО и доста ясно, че човек, който е на наша територия, само че прави нещо, което подкопава суверенитета на друга членка, да остане тук. Много е просто, изясни той.

Православната черква се ръководи на поместен принцип. На една поместна черква по никакъв метод не може да има друго църковно ръководство. Така че активността на Руската черква е под юристдикцията на Българския синод. Има разлика сред духовна юристдикция и материална. Вие можете да си построите частен параклис в парцела. Никой няма да ви го унищожи. Но духовник, който ще служи там, може да изпрати единствено териториалния митрополит, изясни той.

Изглежда, че собствеността на самата постройка на Руската черква е на самото Руско посолство, то затвори храма. Нито ДАНС, нито България, нито Българската черква затвориха храма. От посолството сами подвигнаха писък и затвориха вратите. Но България и църквата от тази обстановка излизаме с достолепие. Нищо нелегално, неприятно или вреждебно не сме създали, уточни той.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР