Полското правителство възнамерява да се договори с Франция паметник на

...
Полското правителство възнамерява да се договори с Франция паметник на
Коментари Харесай

Полша иска да вземе от Франция паметник на папа Йоан Павел II, за да го предпази от цензура

Полското държавно управление има намерение да се контракти с Франция монумент на папа Йоан Павел II да бъде пренесен от Франция в Полша поради решението на френските управляващи да демонтират кръста от монумента. Това съобщи полският министър председател Беата Шидло , представена от ТАСС.

Вчера държавният съвет на Франция удостовери правосъдно решение, съгласно което би трябвало да бъде демонтиран кръстът от паметника на площада в градчето Плоермел, Бретан. Според специалистите на съвета кръстът е набожен знак и съгласно член 28 от закона от 1905 година за обособяване на църквата и страната, наличието му на публично място опонира на закона.

Полското държавно управление ще постави всички старания, с цел да защищити от цензура паметника на нашия съотечественик. Предлагаме той да бъде пренесен в Полша, в случай че френските управляващи и локалните поданици се съгласят, сподели полският министър председател Беата Шидло. Паметникът на Йоан Павел II е направен от грузинския ваятел Зураб Церетели и е подарен от него на града. За монумента бяха издигнати огромен фундамент и арка в типичен жанр, увенчана с огромен кръст.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР