Полският президент Анджей Дуда заяви по повод 232-ата годишнина от

...
Полският президент Анджей Дуда заяви по повод 232-ата годишнина от
Коментари Харесай

Анджей Дуда: Полша трябва да е силна, за да оцелее

Полският президент Анджей Дуда съобщи във връзка 232-ата годишнина от приемането на конституцията на страната, че географското състояние на Полша изисква тя да е мощна, с цел да може да оцелее и просъществува, съобщи полската осведомителна организация ПАП, представена от Българска телеграфна агенция.

" Историята ясно демонстрира, че слабата страна ще бъде следена въпреки това ", сподели Дуда, обръщайки се към събралите се жители на Замковия площад във Варшава.

Полската конституция е призната на 3 май 1791 година от Великия сейм на Полско-литовската страна (Жечпосполита) и е първият сходен документ в Европа. Тя предшества известната френска конституция и е призната едвам четири години след американската.

Дуда съобщи, че идващите генерации и бъдещите политици ще би трябвало да " изградят мощна, самостоятелна и същински суверенна Полша ". " В противоположен случай тази страна ще престане да бъде наша ", предизвести полският президент.

Той акцентира, че Полша поддържа украинските си съседи. " За благополучие, през днешния ден Украйна е заобиколена от страни, които ѝ оказват помощ да отблъсне един ужасяващ агресор ", сподели Дуда, като похвали полския народ за поддръжката, която дава на украинците.

" Независимата и суверенна Полша, за която са се борили нашите предшественици, ще продължи да съществува в Европа ", съобщи той.

" Конституцията от 3 май епохи наред е била за нас фенер, пътеводна светлина и горделивост ", сподели пред публицисти полският министър председател Матеуш Моравецки.

Той посочи, че в този момент Полша се нуждае от мощна войска, която да възпира евентуалните врагове, тъй че никой да не смее да навлезе на нейна територия.

" От името на Съединени американски щати насочвам нашите най-хубави пожелания към полския, който чества приемането на първата си конституция преди 232 години ", съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън.

" Съединени американски щати се гордеят, че стоят дружно с Полша, че двете страни са другари, сътрудници и съдружници, които работят един до друг, с цел да пазят свободата от робия и експанзия, да поддържат Украйна, да основават последици за Русия и да укрепват груповата сигурност на източния фланг на НАТО ", написа Блинкън в изказването си, оповестено на уеб страницата на Държавния департамент.

Най-добри пожелания към полския народ насочи и посланикът на Съединени американски щати в Полша Марк Бжежински, който написа, че в продължение на епохи поляците са били знак на непримиримост, вяра и независимост. Той също по този начин съобщи, че американско-полското другарство в никакъв случай не е било по-силно от в този момент.

Президентът на Литва Гитанас Науседа съобщи в приветствения си адрес, че конституцията от 3 май е образец за неповторимото единение на Полша и Литва и за взаимния им принос към историята на Европа и целия свят.

Васил Зварич, дипломат на Украйна в Полша, съобщи своите най-хубави пожелания по случай годишнината от Конституцията от 3 май и добави, че Украйна и Полша взаимно са защитавали свободата, независимостта, демокрацията и интернационалното право. " Обединени, ние ще победим ", написа той в обществените мрежи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР