Полският президент Анджей Дуда сравни зверствата, извършени в Буча от

...
Полският президент Анджей Дуда сравни зверствата, извършени в Буча от
Коментари Харесай

Полският президент сравни зверствата в Буча с Катинското клане, извършено по заповед на Сталин

Полският президент Анджей Дуда съпостави зверствата, осъществени в Буча от съветските сили през предходната година в първите месеци от нашествието им в Украйна, с Катинското кръвопролитие, осъществено по времето на Йосиф Сталин. Днес се означават 80 години от разкриването на размерите на това закононарушение, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10171
Преди 80 години нацистите откриват в Катинската гора в съветската Смоленска област, телата на хиляди полски офицери, екзекутирани през 1940 година от руската политическа полиция. Кремъл не признаваше за осъщественото кръвопролитие до 90-те години на предишния век.

" Това е един от най-трагичните епизоди в нашата история, който хвърля ужасна сянка върху полско-руските връзки ", съобщи Дуда, откакто постави венец на мемориала във Варшава в памет на жертвите на Катинското кръвопролитие.

" Днес ние гледаме с смут всички данни, видеозаписи и фотоси от Буча и други окупирани от руснаците места в Украйна, където хора са били убивани по същия метод, както в Катин ", добави той.

Киевската прокуратура твърди, че съветските сили са умъртвили към 1400 мирни жители в Буча, на север от Киев. Телата бяха открити след изтеглянето на съветските сили в края на март 2022 година. Градът стана знак на военните закононарушения, осъществени от съветската войска след началото на нашествието в Украйна през март 2022 година.

" Извършителите на съветските закононарушения в Украйна през изтеклата година би трябвало да бъдат държани виновни, с цел да може закононарушения като клането в Катин, като закононарушенията, осъществявани през днешния ден от руснаците в Украйна, да не се случват в никакъв случай повече ", акцентира полският президент.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР