Полският правителствен самолет се разби на 10 април 2010 г.,

...
Полският правителствен самолет се разби на 10 април 2010 г.,
Коментари Харесай

Варшава започва ново разследване, свързано с катастрофата, в която загина Лех Качински

Полският държавен аероплан се разруши на 10 април 2010 година, до момента в който приближаваше военното летище в съветския град Смоленск в гъста мъгла.

Разследванията, осъществени до момента от Полша и Русия, откриха, че повода е човешка неточност.

Въпреки това братът близнак на Лех Качински - Ярослав, който е ръководител на партията " Право и правдивост ", свалена от власт след последните избори през октомври, подозира съветска бомбена офанзива като причина за злополуката.

Новото проевропейско държавно управление, водено от премиера Доналд Туск, разпусна досегашната проверяваща комисия , незабавно откакто стартира да ръководи през декември. Според него комисията е прахосвала пари на данъкоплатците за работа, която не е била задоволително транспарантна.

Сега новото следствие ще касае дейностите, свързани с предходното следствие на злополуката , споделиха през днешния ден министърът на защитата Владислав Кошиняк-Камиш и неговият заместител Цезари Томчик, представени от полската организация ПАП.

Сред поддръжниците на " Право и правдивост " се популяризират доста тайни истории. От 2015 година комисия, управлявана от някогашния министър на защитата Антони Мачеревич, е събирала доказателства в поддръжка на теорията за осъществено нахлуване против самолета.

Новото следствие няма да проверява аргументите за злополуката, само че ще прегледа деликатно работата на комисията на Мачеревич , съобщи Томчик.

Полският министър на външните работи Радослав Шикорски разгласи през вчерашния ден, че новото държавно управление на Полша ще анулира желае, подаден в Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) против Русия във връзка със самолетната злополука през 2010 година над Смоленск.

" Възнамерявам едностранно да приключа писмото за желание за подаване на тъжба до Европейски съд по правата на човека въз основа на по този начин наречения Смоленски отчет ", написа Шикорски в Twitter.

" Подаването на молба, която няма даже теоретични шансове за триумф, излага страната и данъкоплатците на неоправдани разноски ", аргументира се външният министър.

На 10 октомври 2023 година министърът на външните работи от предходното държавно управление на " Право и правдивост " (PiS) Збигнев Рау и ръководителят на така наречен Смоленска подкомисия в Народното събрание Антони Мачеревич подписаха писмо за желание за съдействие с опитния английски юрист Бен Емерсън, който би трябвало да приготви тъжба против Русия до Европейския съд по правата на индивида.

Тя трябваше да се отнася до " отговорността на Руската федерация за нарушавания на правата на индивида, осъществени по отношение на авиационния случай " на 10 април 2010 година в Смоленск, и да включва изказвания за нарушаване на член 2 от Европейската спогодба за правата на индивида. Този член се отнася до правото на живот: " Никой не може да бъде съзнателно лишен от живот, с изключение на в случаите на осъществяване на правосъдно решение за закононарушение, за което такова наказване е планувано в закона ".

Според писмото подкомисията е виновна за обезпечаването на доказателствата и обстоятелствата, нужни за написването на жалбата. Цената на услугата, която трябваше да бъде поета от държавния бюджет, възлизаше на над 213 500 евро, или съвсем един милион полски злоти.

" Случаят е възмутим ", разяснява новият представител на Министерството на външните работи Павел Вронски . И уточни, че " възможностите за приемане на позитивен резултат са, даже теоретично, минимални ". Защо? " По доста аргументи ", изяснява Вронски - " поради неточности при основаването на самата тази тъжба ", а и " Русия сега не е член на Европейския съд по правата на индивида ". Това значи, че Русия към този момент не е индивид на Европейската спогодба за правата на индивида и от 16 септември 2022 година Европейски съд по правата на човека не преглежда такива тъжби.

Специалната комисия на полското държавно управление, проверяваща злополуката на полския държавен аероплан, аварирал през 2010 година над Смоленск, през април 2022 година разгласи, че случаят е част от съветски проект за ликвидиране на Лех Качински. При злополуката починаха общо 96 души, в това число първата дама на Полша и военни ръководители. Комисията разгласи, че е имало съзнателно взривяване на заложени експлозиви - точно това е предизвикало злополуката на самолета Ту-154М на 10 април 2010 година

През декември 2023 година обаче полските управляващи оповестиха, че ще се откажат от версията за виновност на Русия. Информацията тогава бе поднесена от новия министър на вътрешните работи и администрацията Марчин Кервински. Според него " времето на теориите на конспирацията и лъжите е минало ", а страната към този момент почтено е обяснила какво се е случило тогава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР