Полският актьор Ян Енглерт, изиграл отец Ередия във филма на

...
Полският актьор Ян Енглерт, изиграл отец Ередия във филма на
Коментари Харесай

Ян Енглерт пристига в Стара Загора за кинофестивала Златната липа 2019

Полският артист Ян Енглерт, изиграл отец Ередия във кино лентата на Въло Радев " Осъдени души ", идва в Стара Загора като специфичен посетител на седмото издание на кинофестивала " Златната липа ". Той ще получи специфичната премия " Златна липа 2019 " за повсеместен принос в киното, а на 2 юни ще открие своя звезда в Алеята на липите. Той ще посади и свое дръвче, което ще се подреди до засадените от предходните носители на премията Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Гинка Станчева и Васил Банов. С един от най-известните филми с присъединяване на полския артист - " Голямото прецакване ” (1992), ще бъде открит фестивалът.

76-годишният Енглерт оставя сериозна диря в българската кинематография с присъединяване си в " Осъдени души " през 1975-а. В родната Полша е измежду най-известните артисти, режисьори и театрални педагози. Като артист дебютира още на 14 години във кино лентата " Канал " на режисьора Анджей Вайда. След като приключва Националната академия по трагично изкуство " Александър Зелеврович " във Варшава, постъпва в трупата на Съвременния спектакъл, от 1981 до 1994 играе в Полския спектакъл, а по-късно - в Народния спектакъл, на който е артистичен шеф от 2003 година В кариерата си има над 100 кино и театрални функции.

Ян Енглерт е и прочут възпитател по актьорско майсторство в родината си. От 1981 до 1987 година е декан на Факултета по актьорско майсторство в Държавното висше театрално учебно заведение, а по-късно три пъти заема длъжността ректор. Тази година беше почетен със званието Доктор Хонорис Кауза на Националната академия за театрално и кино изкуство " Кръстьо Сарафов ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР