Полските сенатори приеха тази нощ спорен законопроект за избирането на

...
Полските сенатори приеха тази нощ спорен законопроект за избирането на
Коментари Харесай

Полският Сенат одобри спорен закон, с който ще се смени председателят на Върховния съд

Полските сенатори одобриха тази нощ противоречив законопроект за избирането на нов ръководител на Върховния съд, заяви " Франс прес ". Шейсет сенатори гласоподаваха " за ", трийсет гласоподаваха " срещу " и един се въздържа, а след вота представителите на опозицията скандираха " свободни съдилища " и " свободна Полша ".

Законът разрешава да бъде определен нов ръководител на съда и поддръжниците му упорстват, че той ще разреши това да се случи по-бързо. Според критици той в действителност ще даде опция на ръководещата партия Право и Справедливост да смени настоящия ръководител Малгожата Герсдорф, защото тя не желае да напусне поста си преди края на полагащия ѝ се по конституция мандат.

Законопроектът, който бе признат в петък от долната камара на Народното събрание (Сейм), в този момент би трябвало да бъде обнародван от президента реакционер Анджей Дуда. Той безспорно ще се възползва от предоставената опция да получи политически облаги против подписа си, по-конкретно единодушието на ръководещата партия " Право и правдивост " за претенции от него референдум за нова конституция, означи " Франс прес ".

" Позор! ", " Сенатът е наш! " и " Сенаторе, не подписвай! Историята ще те опустоши ", скандираха към 1000 стачкуващи пред постройката на Народното събрание. Гласовете им се чуваха чак вътре.

Този месец 22-ма съдии от Върховния съд бяха пенсионирани предварително, само че ръководителят Герсдорф отхвърля да го направи с претекста, че конституционният ѝ мандат изтича през 2020 година. Тя се трансформира в знак на съпротивата против правосъдните промени, означи " Ройтерс ".

Разпоредбите на законопроекта за Върховния съд накараха Европейската комисия да стартира процедура против Полша за нарушение на независимостта на правосъдната власт, която може да докара до финансови наказания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР