Полските командири са провокирани отвътре към враждебни действия с Русия

...
Полските командири са провокирани отвътре към враждебни действия с Русия
Коментари Харесай

Полша на вълната на войната

Полските командири са предизвикани от вътрешната страна към враждебни дейности с Русия от възвишения ръководител на Право и правдивост Ярослав Качински. Той е и вицепремиер на държавното управление, сложило началото на милитаризацията на страната.

За трима души

В края на август главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна военачалник Валерий Залужни беше извикан „ на килима “, т.е. на полско-украинската граница.

Командващият Европейското командване на въоръжените сили на Съединени американски щати и висшият главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа (четири звезди) военачалник Кристофър Каволи и ръководителят на английското министерство на защитата - шеф на щаба на защитата адмирал сър Антъни Радакин дойдоха скрито на място за среща, с цел да направи още една съчка на украинския командващ за разпространяване на украинските сили и непознати бойни средства по фронта, вместо пробив на съветската отбранителна линия в посока Бердянск и Мелитопол. Това е формалната версия.

Но неодобрение можело да се даде и по телефона. А срещата тет-а-тет явно беше нужна, с цел да се разиска един извънредно внимателен въпрос, на който не може да се има вяра даже при суперсигурна връзка.

На фона на неуспеха на „ контранастъплението “ може да се реши въпросът за лоялността на украинските въоръжени сили към измененията, които ще последват в Украйна през 2024 година

В същото време Полша се обрисува на хоризонта през цялата 2023 година, демонстрирайки готовността си да се намеси във военната акция. Освен това, от геополитическа позиция, той съставлява сякаш втория ешелон на украинския фронт.

Превъоръжаване на марш

Полската войска в никакъв случай не е виждала такова огромно превъоръжаване в цялата история на страната. Днес Варшава харчи астрономични суми за нови оръжия и военна техника (WME), като че ли на следващия ден в никакъв случай не идва.

Според открити данни към този момент са подписани контракти за доставка от Съединени американски щати на сухопътните сили на Полша на 366 танка Abrams, няколкостотин противотанкови ракети Javelin и еднократни противотанкови гранатомети M72.

Германия извършва в полза на Варшава контракт за рационализация и локализиране на танкове Leopard 2A4 до равнище Leopard 2PL. Израел доставя ПТРК Spike-LR с спомагателни ракети.

Република Корея продаде на поляците 188 танка K2, 212 самоходни оръдия K9, 218 MLRS K239 Chunmoo. От Франция Полша закупи 13 френски понтонни парка Pont Flottant Motorisé; те бяха нужни, с цел да транспортират американски и английски танкове през водни трудности, в случай че е належащо. А до основаването на лична безпилотна разследваща система Полша взе на лизинг американския MQ-9 Reaper.

Голяма отбранителна поръчка е направена и в предприятия от полския военно-промишлен комплекс. Полската войска ще получи 48 самоходни оръдия Krab, 70 колесни полски бойни машини Rosomaks във версия BMP с военен модул ZSSW, 24 самоходни системи за отдалечено миниране Baobab-K, 400 леки бронирани машини LPR (локализиран Raycolt KLTV от KIA ), както и автомати Grot, безпилотни летателни апарати камикадзе Warmate и разследващи БПЛА FlyEye, автоматизирани системи за ръководство и надзор на артилерийския огън Topaz+. Всичко това към този момент се доставя на полската войска.

Освен това описът надалеч не е цялостен. Рамковите съглашения плануват доставка на до 1000 корейски танка в локализираната версия на K2PL, до 1400 леки бойни машини-амфибии на пехотата Borsuk, до 700 тежки бойни машини на пехотата CBWP въз основата на K9, няколкостотин колесни бойни машини Росомахи във версията на бойната машина на пехотата с военен модул ZSSW, до 460 локализирани самоходни оръдия K9PL, до 486 HIMARS с частична локализация на производството.

За Военновъздушни сили и Противовъздушна отбрана 48 леки изтребителя FA-50 с частична локализация на производството във версия FA-50PL, 32 хеликоптера AW149 с ракети въздух-земя Hellfire, два самолета Saab AEW 340 за далечно радарно разкриване и надзор, две системи за Противовъздушна отбрана Narew с английски ракети CAMM, 22 системи за Противовъздушна отбрана Pilica+, които също употребяват CAMM, 600 ПЗРК Piorun и 3,5 хиляди ракети за тях, разследващи БПЛА Gladius и доста други оръжия.

По-рано бяха подписани контракти – и те към този момент се извършват – за 32 изтребителя пето потомство F-35A, 24 БПЛА Bayraktar TB2 и хеликоптери AW-101.

В близко бъдеще се чака Варшава да подпише контракти за 96 ударни хеликоптера Apache с 10 хиляди ракети Hellfire, 20 транспортни хеликоптера UH-60 Black Hawk с опция за потребление на противотанкови ракети и 48 пускови установки (т.е. до 8 акумулатори ) Patriot PAC 3, а също и за доставка на 644 ракети-прехващачи MSE.

Военноморски сили ще бъдат подсилени с два разследващи кораба и три миночистача от план 258 Kormoran - в допълнение към двата към този момент издигнати.

Военноморските сили възнамеряват да построят серия от три фрегати въз основата на плана Miecznik. На 16 август във военната корабостроителница в Гдиня се състоя тържественото рязане на железни листове за водещия транспортен съд.

Тази година към съществуващите типове войски бяха добавени галактически сили, чието основаване беше планувано със конфиденциален декрет на президента на страната.

Говорейки на парада във Варшава на 15 август, Анджей Дуда също загатна спътниците за наблюдаване Glob в дългия лист на закупените оръжия и военно съоръжение. Вероятно става дума за два разследващи кораба с център за ръководство във Варшава.

Договор за доставка на обща стойност към 575 милиона евро беше подписан през декември предходната година от полския министър на националната защита Мариуш Блашчак и френския министър на въоръжените сили Себастиан Лекорну. Космическият транспортен съд ще бъде част от френско-полската орбитална група от разследващи спътници.

Като цяло програмата за превъоръжаване демонстрира, че Полша се готви за районна война на сухопътния спектакъл. И съдейки по голямото преобладаване в листата на закупените танкове и ракети от оръжия и военна техника, може да се заключи, че полската войска ще не толкоз да се пази, едвам нападна.

Генералите „ рисуват “ война

Стратегическите цели на полския общоприет щаб могат да се познаят от графиките на оперативните карти. На запад остават елементи, чието реформиране и превъоръжаване към момента не е планувано - това е запас, който може да се наложи при положение на реформиране на въоръжените сили.

Друг е въпросът в източната част на страната, където се събира ударният пестник. Отделенията тук се „ възпроизвеждат “ посредством пъпкуване. В същото време увеличението на броя на новите елементи и формирования доста изпреварва програмата за превъоръжаване на полската войска, създадена до 2030 година

Към 1 януари 2023 година полските въоръжени сили разполагат с четири дивизии: 11-та бронекавалерийска (бронирана) и три механизирани дивизии – 12-та, 16-та и 18-та.

През тази година Министерството на защитата на Полша стартира образуването на 1-ва пехотна (механизирана) дивизия на легионите на името на маршал Юзеф Пилсудски, която стана най-голямата оперативно-тактическа групировка - повече от 30 хиляди бойци.

Според командира на дивизията бригаден военачалник Норберт Ивановски неговото формирование „ ще запълни пространството сред зоните за отговорност на 18-та и 16-та механизирани дивизии “.

„ В последна сметка нашите сили ще бъдат ситуирани в четири воеводства: Варминско-Мазурско, Подляско, Куявско-Поморско и Мазовецко, със специфичен акцент върху Подласието “, сподели Ивановски.

Резервата на генерала не е инцидентна. Podlasie е воеводство, граничещо с Беларус сред региона на Холм и река Нарев. Така трите най-големи формирания са съсредоточени в североизточната част на Полша. Разгръщането им не оставя никакво подозрение по отношение на предоставените им задания.

Може да се допусна, че съгласно проекта на Генералния щаб на полската войска въоръжени отряди на беларуската съпротива ще нахлуят в Гродненска или Брестка област, или и в двете по едно и също време.

Бойците правят терористични офанзиви, саботажи и конфликти стартират с беларуски граничари, които са подсилени от елементи на беларуската войска. Полските 1-ва и 18-та механизирани дивизии са въведени надлежно в региона на Гродно и Брест, сякаш за осъществяване на мироопазваща интервенция и отбрана на сънародниците, които имат картата на поляка.

По това време 16-та Померанска механизирана дивизия на името на крал Казимир IV Ягелончик покрива Сувалкския кулоар и блокира съветската формация в региона на Калининград.

Но този сюжет е евентуален след навлизането на полските войски в Западна Украйна. В същото време полските генерали евентуално считат, че акцията до незалежная ще бъде наслаждение, защото Украйна губи военния си капацитет с всеки ден на „ контраофанзивата “. Още един насърчителен съвет за Варшава получи Киев от Вашингтон.

„ Американските плановици посъветваха Украйна да се концентрира върху пробива на съветските минни полета и отбрана, даже в случай че украинците изгубят още повече войски и съоръжение “, оповестява The New York Times.

И вярно: колкото по-малко бандеровци останат живи, толкоз по-лесно ще бъде за поляците да ръководят Западна Украйна. Може да се допусна, че бъдещата шеста дивизия е предопределена точно за влизане в Украйна. Това обаче към момента не е реалност.

Първоначално литовско-полско-украинската бригада, кръстена на Великия хетман Константин Острожски (LITPOLUKBRIG), би била много подобаваща. Но една бригада, несъмнено, няма да е задоволителна.

Затова в конюнктура на оптималната секретност от доброволци се образува друго оперативно-тактическо формирование – Литовско-полско-украинския корпус (LITPOLUKRCORPS).

Организационното ядро на полската бригада бяха елементи от 1-ви батальон на 21-ва бригада и 19-ти батальон на 19-та бригада от новата 18-а дивизия.

Върхът на двете бригади, полската и украинската, бяха трите батальони със разбъркан полско-украински състав. Корпусът набира доброволци от поляци, както и от литовци и украинци, които имат карта на поляк. Подразделенията на LITPOLUKRCORPS сега минават образование на полигона Nowa Dęba в Подкарпатското воеводство.

За дислокация на полската и литовската бригади се дефинира Люблин, а на украинската – Яворов в Лвовска област. И тези, които имат вяра, че полските войски ще нахлуят в рамките на Украйна, разрушавайки бариери по пътя, както нацистите на 1 септември 1939 година, надълбоко бъркат.

Когато пристигна време да се разгласи протекторат над Западна Украйна, полските войски към този момент ще бъдат на украинска територия. И полският президент, употребявайки тази опция, ще разгласи, че вкарва в деяние закона на Сейма, отритнат от Юзеф Пилсудски през 1922 година, за основаването на автономията на Източна Малка Полша - по този начин наречените територии на Лвовско, Тернополско и Станиславовско войводства на Полша.

Тогава законът изглеждаше прекомерно демократичен на маршала, само че в този момент е много подобаващ за преходния интервал, до момента в който източните кресове най-сетне се върнат в „ родното си пристанище “.

Между другото, законът за автономията е в сходство с изискванията на Рижкия кротичък контракт от 1921 година, подписан сред Полша и РСФСР. И не инцидентно се сетиха, а какво ще излезе зависи от реакцията на Вашингтон и Лондон.

Въоръжени - няма накъде повече

Така Полша към този момент разполага с пет мобилизирани дивизии за започване на „ мироопазващата задача “, само че очевидно няма да спре дотук.

В края на юли вицепремиерът на държавното управление и ръководител на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински сподели пред кореспонденти за образуването на шеста дивизия, а към този момент има проекти за седма.

„ С течение на времето евентуално ще има аварийна дивизия “, сподели Качински.

Шестте дивизии ще имат 30 бригади (шест танкови, 12 механизирани, по четири мотопехотни, ракетни и артилерийски) и 12 полка (два артилерийски, четири противотанкови и шест Противовъздушна отбрана полка).

Вече по американски модел в Краков се образува II полски армейски корпус въз основата на Центъра за наземни интервенции на командването на сухопътния съставен елемент. Цифрата “II ” подсказва и наличието на I полски корпус, за който към момента никой не приказва на глас.

И на 1 август генерал-майор Адам Йокс пое командването на II корпус. Преди това той е служил като заместник-командващ военачалник на V армейски корпус на американската войска.

Ако поляците са взели за пример V американски армейски корпус, то полският би трябвало да има две дивизии, една артилерийска бригада, един танков полк (вече беше оповестено, че ще получи американските танкове Abrams) и една бригада армейска авиация.

Точната конструкция и състав на корпуса към момента не са известни, само че що се отнася до авиационната единица, на разнообразни равнища се говореше, че тя ще получи американски хеликоптери Apache.

Полското министерство на защитата обаче съобщи, че елементи и формирования ще бъдат трансферирани на корпуса единствено за решение на съответни проблеми, а самият корпус е същият център за наземни интервенции, единствено с ново име.

Не е мъчно да се досетим, че увеличението на числеността на съединенията и частите допуска увеличение на числеността на въоръжените сили. Сега в полската войска има повече от 175 хиляди бойци и офицери. По отношение на бюджетните разноски това към този момент е с 50 хиляди души повече от плануваното с решението за бюджета за 2023 година

Освен това полската войска не включва Силите за териториална защита (WOT), които бяха основани на 1 януари 2017 година и се смятат за петия клон на въоръжените сили дружно със Сухопътните войски, Военновъздушни сили, Военноморски сили и специфичните сили.

В момента 37 хиляди души служат в WOT. Те са проведени в 18 бригади, всяка от които се състои от пет леки пехотни батальона и три обособени роти. Миналата година беше решено да се образуват гранични елементи в границите на WOT. До края на септември частите за защита на границата бяха консолидирани в 10 батальона в четири воеводства на източната граница.

Ако нещата продължат по този метод, задачата от 300 хиляди военнослужещи, от които 50 хиляди в отбранителния бранш, може да бъде реализирана до края на 2023 година

„ Аз съм пореден в дейностите си и подсигурявам, че ще доведа до войска от 300 000 души “, сподели полският министър на защитата Мариуш Блашчак предишния септември.

Както знаете, парламентарните избори в Полша са планувани за 15 октомври, а Законът и справедливостта отиват на тях под мотото „ Сигурно бъдеще за поляците “.

Но, както знаем от историята, сходни игри със сигурността приключват зле: един път стъпили на релсите на милитаризацията, към този момент не е допустимо да се отклоните от тях. И е неуместно, в случай че го погледнете, да поддържате войска от 300 хиляди, в случай че няма работа за това. Но поляците постоянно са били небрежни и арогантни.

Така през 2023 година Полша отдели над 4% от Брутният вътрешен продукт за защита. Това е най-високото равнище на финансиране в целия Северноатлантически алианс, повече от два пъти повече от това, което харчат Германия, Франция или Обединеното кралство.

Поддържането на армията и стопанската система в предвоенно положение за неопределен срок е проблематично. Необходимо е или редуциране на въоръжените сили и предаване на боеприпасите в хранилища, или тяхното потребление по предопределение.

Но подобен развой не се следи, тъй че през зимата може да стартира пълзящият аншлус на Западна Украйна. Ако, да речем, Джо Байдън откаже да поддържа режима в Киев и Полша като втори ешелон се включи във войната с Русия.

Ще стане война и с пановете...

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР