Полската партия Конфедерация Свобода и независимост откри в събота партийния

...
Полската партия Конфедерация Свобода и независимост откри в събота партийния
Коментари Харесай

Партия, обявила се за по-ниски данъци и по-твърд курс към Украйна, пробива преди изборите в Полша

Полската партия Конфедерация " Свобода и самостоятелност " откри в събота партийния си конгрес, който приличаше на рок концерт - с артист, яхнал мотоциклет с ревящ мотор и пиротехническо шоу от пламъци и искри, предават Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Партията набра известност, изключително измежду младите мъже, на които им е писнало от политическите обединения, доминирали политическия пейзаж в Полша през по-голямата част от посткомунистическата ера. Конгресът на партията в Катовице в събота, разгласен за най-голямата демонстрация преди парламентарните избори на 15 октомври, имаше за цел да засилва повече гласоподаватели. Лидерите на Конфедерацията се афишират за по-ниски налози, по-малко регулации, за евроскептична и антиукраинска външна политика.

Партията подлага на критика разноските на държавното управление в обществената сфера и регулациите, които съгласно нея задушават дребния бизнес. Тя се опълчва на месечното подкрепяне с 500 злоти (210 лева) на фамилиите, без значение от техния приход, за всяко дете под 18 години. По време на предизборната акция ръководещата партия " Право и правдивост " гласоподава за увеличение на сумата на 800 злоти (близо 340 лева). Конфедерацията твърди, че сходна политика способства за двуцифрената инфлация. Тя споделя, че избира намаляването на налозите пред раздаването на пари в брой - позиция, която се харесва на някои бизнесмени и възрастни без деца, които внасят средства в системата, само че не виждат парите да се връщат при тях, отбелязва АП.

Формацията ускори натиска върху обичайните политически сили в Полша, възползвайки се от поддръжката за сходни националистически консервативни партии в цяла Европа. Подобни политически сили станаха известни на фона на опълчването против необятно публикуваната миграция към Европа и гнева против рестриктивните мерки, наложени поради коронавирус, и наложителните ваксини. Такива партии в този момент ръководят в Италия, вземат участие в държавното управление във Финландия и поддържат държавно управление на малцинството в Швеция.

Конфедерацията, която преди четири години завоюва близо 7% от гласовете, през лятото се радваше на поддръжка от към 15%, което създаваше вероятността за трето място след ръководещата националноконсервативна партия " Право и правдивост ", която е водач в изследванията, и опозиционната Гражданска коалиция, ръководена от някогашния министър-председател Доналд Туск, която изостава на второ място. Това породи спекулации, че тя може да се окаже съдружен сътрудник в идващото държавно управление дружно с " Право и правдивост ". Подобен сюжет би могъл да тласне Европейски Съюз и НАТО още по-вдясно и да отслаби поддръжката на Полша за западния алианс, защитаващ Украйна.

Съпредседателят на партията Кшищоф Босак отхвърля всевъзможни спекулации за обединения. На предизборна демонстрация в сряда той съобщи, че Полша не се нуждае от това Конфедерацията да е партия с 10-11 % поддръжка, а да стане първа политическа мощ, предава ПАП.

За тази цел, счита той, двете съществени политически обединения в страната, " Право и правдивост " и " Гражданска платформа ", би трябвало да бъдат " отслабени, маргинализирани ". " Искаме Полша да има положително държавно управление, само че положително държавно управление не се прави с неприятни, покварени хора с неприятни планове ", сподели Босак, представен от полската организация.

Независимо от това какво ще се случи в деня на изборите, Конфедерацията към този момент промени връзките на централноевропейската страна със прилежаща Украйна, която се бори за оцеляването си след нахлуването на Русия. Нейните водачи насочиха неведнъж посланието си, че Полша, която е основен съдружник на Киев, не получава заслужената признателност за това, че изпраща на украинците оръжия и оказва помощ на огромен брой бежанци, показва АП.

За да ускори известността си, Конфедерацията се възползва от проблема с украинското зърно и други селскостопански артикули, които навлязоха на полските пазари, предизвиквайки пренасищане и намаление на цените за локалните аграрни производители. Усещайки напрежението, полското държавно управление втвърди позицията си. То забрани вноса на украинско зърно, което провокира гневни думи и ответни ограничения от страна на Киев в Световната комерсиална организация. Но във вътрешнополитически проект това докара до спад в известността на Конфедерацията. Най-новите социологически изследвания ѝ предсказват резултат от порядъка на 9 % от гласовете.

Управляващите в Полша националисти имат най-голяма поддръжка измежду гласоподавателите преди парламентарните избори в страната, планувани за 15 октомври, предава Ройтерс.

Партията " Право и правдивост " (ПиС) и нейните сътрудници от дребните партии " Суверенна Полша " и " Републиканците ", известни под общото название Обединена десница, водят с 36,76% в представителното изследване на публичното мнение на института " Полстер " за в. " Супер експрес ".

Според тази анкета демократичната Гражданска коалиция (ГК), предвождана от партията " Гражданска платформа " и включваща още " Модерна ", " Инициатива полска " и " Зелените ", има желанията на 30,44 % от евентуалните гласоподаватели.

 

Десноцентристката коалиция " Трети път " се употребява с желанията на 9,81% от интервюираните, до момента в който " Новата левица " и Конфедерацията " Свобода и самостоятелност " са надлежно на четвърта и пета позиция по известност с 9,72% и 8,67%.

В изследването на социологическата организация " ИБРиС " (IBRiS) заемащите позициите сред трета и пета са разнообразни. В тази анкета ПиС води с 35,1 %, Градска канализация е с 26,1%. На трето място е Конфедерацията с 9,9, %, на четвърто място тук е " Трети път " с 9,2 %, а " Новата левица " е пета с 9,1. В най-новото изследване на " Обединени проучвания " (United Surveys) " Право и правдивост " събира 31,5 %, 27 са процентите на Гражданската коалиция. Тук на трето място е " Трети път " (10,1%), четвърта е " Новата левица " (9,8%), а пета - Конфедерацията (9,3%).

Отделните партии се нуждаят от 5 % от вота, с цел да влязат в Народното събрание, до момента в който за обединенията, декларирани за изборите - " Право и правдивост ", Гражданската коалиция и " Трети път ", би трябвало да гласоподават най-малко 8 % от гласоподавателите, прецизира Ройтерс.

Въпреки спада в известността по отношение на лятото, Конфедерацията се заканва да разбие открития политически ред в страната. " Отиваме на тези избори да преобърнем масата, на която седят политиците ", сподели на проявата в Катовице единият от водачите на партията, Кшищоф Босак. Партийният девиз, с който Конфедерацията се явява на изборите, е " Можем всичко ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР