Полската фирма Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. ще ремонтира шест

...
Полската фирма Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. ще ремонтира шест
Коментари Харесай

Полска фирма ще ремонтира шестте двигателя за изтребителите ни МиГ-29, а не българската

Полската компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. ще ремонтира шест мотора на българските изтребители МиГ-29. Класираният преди всичко българските военноремонтни фабрики в „ ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ “ ЕАД отхвърлиха да подпишат контракт, демонстрира информация на Българска телеграфна агенция в Регистъра за публични поръчки.

Миналия месец стана ясно, че " ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ " ЕАД е спечелил публичната поръчка.

Цената, препоръчана от полската компания за този ремонт, е 9 552 000,00 евро (18 682 088,16 лева) без мито и Данък добавена стойност. Тя е за осъществяване на основен/капитално-възстановителен ремонт на шест броя мотори.

От Министерството на защитата оповестиха социална поръчка за ремонт на шест мотора за самолети МиГ-29 през април. Предметът ѝ включва осъществяване на основен/капитално-възстановителен ремонт на шест мотора за МиГ-29 за възобновяване на техния междуремонтен запас и междуремонтен период на работа. Срокът за осъществяване на ремонтните действия на всеки един мотор не би трябвало да бъде по-голям от девет месеца.

Тя беше оповестена на 6 март, прогнозната ѝ стойност беше 26,4 млн. лева с Данък добавена стойност. Основанието за решението е, че не е подадена нито една оферта.

Ресурсът на българските МиГ-29 се чака да изтече в края на годината. Затова и Министерството на защитата води договаряния за нови мотори или за ремонта им още от началото на 2022 година Причината е, че без тях, армията ни няма да има с какво да пази небето до идването на американските изтребители F-16. България поръча цяла ескадрила, само че първите от тях ще дойдат при започване на 2025 година

Първоначално да ни даде нови мотори даде обещание Полша. Накрая обаче тя даде всичките си мотори и самолети МиГ-29 на Украйна. На България въпреки всичко изпрати два мотора, като в началото единият се оказа развален и служебният кабинет го върна. Наскоро Полша прати нов, като по този начин армията съумя да вдигне един от самолетите. МиГ-29 работят с два мотора.

Междувременно тогава служебният министър Димитър Стоянов пусна две публични поръчки - едната за закупуване на нови мотори за МиГ-29, а другата за ремонт на старите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР