Полша твърди, че е поискала американски ядрени оръжия да бъдат

...
Полша твърди, че е поискала американски ядрени оръжия да бъдат
Коментари Харесай

Враг пред портите на Русия! Полша иска американски ядрени оръжия на своя територия

Полша твърди, че е поискала американски нуклеарни оръжия да бъдат основани на нейна територия, на фона на възходящите опасения, че Владимир Путин може да прибегне до потребление на нуклеарни оръжия в Украйна, с цел да предотврати разгрома на своята войска, написа английският вестник " Гардиън "

Искането на полския президент Анджей Дуда се възприема като алегорично, защото преместването на нуклеарни бойни глави по-близо до Русия би ги направило по-уязвими и по-малко потребни от военна позиция, съгласно специалисти. Освен това Белият дом съобщи, че не е получил такова искане.

" Не сме осведомени с повдигането на този въпрос и ще ви насочим към държавното управление на Полша ", сподели американски чиновник.

Съобщението на Дуда идва на фона на засилената в последно време нуклеарна изразителност, до момента в който Съединени американски щати и техните съдружници се стремят да възпрат Путин от потребление на нуклеарни оръжия в Украйна, като в същото време приготвят евентуални дейности, в случай че възпирането се провали, по този начин, че те да имат оптимален углавен резултат, като в същото време се ограничи риска от ескалация до тотална нуклеарна война.

Предишни военни учения, провеждани от администрациите на Съединени американски щати, демонстрираха, че това е тънка и неразбираема линия, като се има поради несигурността по отношение на положението на душeвността на Путин и последните доста неправилни калкулации във връзка с Украйна.

Думите на Дуда по отношение на базирането на нуклеарни оръжия последваха промени в конституцията на прилежаща Беларус, които биха разрешили съветските нуклеарни оръжия да бъдат основани на нейна територия.

Полският президент сподели, че има " евентуална опция " Полша да взе участие в " шерване на нуклеарни средства ", посредством което водачи от приемащата страна се образоват да летят в задачи, носещи американски нуклеарни бомби, които се съхраняват на тяхна територия.

" Разговаряхме с американските водачи дали Съединените щати обмислят сходна опция. Въпросът е отворен ", сподели Дуда пред Gazeta Polska.

Разполагането на американски нуклеарни оръжия в Полша може да бъде нарушаване на Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие (ДНЯО) и Основополагащия акт НАТО-Русия през 1997 година, след края на Студената война, в която НАТО съобщи, че няма проекти за разполагане на нуклеарни оръжия територията на новите членове. Междувременно Русия е нарушила личните си задължения по тези документи съгласно изданието.

Федерацията на американските учени (FAS) пресмята, че Съединени американски щати имат 100 нуклеарни оръжия, останали в Европа след Студената война, основани в Нидерландия, Белгия, Германия, Италия и Турция.

Всички те са бомби модел B61, които се считат за военно остарели и не биха имали приложение при положение на война с Русия. Експертите по надзор на оръжията от дълго време приканват те да бъдат отстранени от Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР