Полша ще обяви тази седмица споразумение със САЩ за укрепване

...
Полша ще обяви тази седмица споразумение със САЩ за укрепване
Коментари Харесай

САЩ засилват военното си присъствие в Полша

Полша ще разгласи тази седмица съглашение със Съединени американски щати за подсилване на американското военно наличие в страната - с повече войски, командни и логистични качества. Това към момента не е обособен огромен "Форт Тръмп " - концепцията за голяма военна база, стартирана от Варшава предходната година, сподели полският президент Анджей Дуда в изявление за Ройтерс в навечерието на идното си посещаване в Съединени американски щати, започващо на следващия ден.

При предишното си посещаване зад океана през септември м.г. той предложи да бъде построена в неговата страна нова огромна военна база, носеща името на президента Доналд Тръмп, и даже даде обещание 2 милиарда $ финансиране за основаването й.

Националистическото държавно управление на консервативната партия "Право и правдивост " (ПиС), пристигнало на власт през 2015 година, упорства за по-силно американско военно наличие в Полша, което да служи като преграда пред евентуална експанзия от все по-настъпателно настоящата Русия. Съединени американски щати към този момент имат войски в Полша според съглашение от 2016 година сред Варшава и НАТО в отговор на съветската анексия на черноморски полуостров Крим от Украйна - източен комшия на Полша.

Според Дуда досегашното американско военно наличие в Полша е единствено "проучвателен интервал ". "Днес приказваме за усилване на това наличие и прекосяването към втора фаза, - споделя той в изявлението. - Става дума за нарастване както количествено, по този начин и качествено. " И прибавя, че измежду обсъжданите хрумвания е и построяването на писта за дронове.

По време на идната аудиенция в Белия дом ще бъде оповестено политическо съглашение, а техническите договаряния ще продължат, сподели пред кореспонденти във Варшава през вчерашния ден помощникът на президента Кшищоф Шчерски, представен от Ройтерс.

По-рано чиновници споделиха пред Ройтерс, че остават различия кой тъкмо и защо ще заплаща. Полша не желаела да финансира множеството разноски за издръжката на личния състав на една нова база. Дуда сподели, че договарянията по подялбата на разноските остават отворени.

"За нас е явно, че в случай че нашата сигурност бъде укрепена, то тогава ние безусловно ще участваме в разноските. Процентите са в развой на разискване и към момента предмет на спор ", сподели той.

Говорейки за процесите в Европейския съюз след изборите за Европарламент, Дуда сподели, че в Европейски Съюз би трябвало още веднъж да бъдат отворени за полемика основополагащите контракти, с цел да бъде изменен салдото на властта в Брюксел. Тези промени би трябвало да включват предоставяне на повече компетенции върху цялостната политика на съвета на националните държавни управления и на Европейския парламент за сметка на прерогативите по взимане на решения на Европейската комисия, акцентира той.

"Не мога да си показва (как е възможно) да се реформира Европейският съюз, в случай че не се отворят договорите ", сподели Дуда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР