Полша ще изпрати до 10 000 войници на границата с Беларус

...
Полша планира да премести до 10 000 допълнителни войници на
Коментари Харесай

Полша планира да премести до 10 000 допълнителни войници на границата с Беларус в подкрепа на силите за гранична охрана, според министъра на отбраната Мариуш Блашчак.

„Около 10 000 войници ще бъдат на границата, от които 4 000 ще подкрепят директно граничната охрана и 6 000 ще бъдат в резерва“, каза министърът в интервю за общественото радио в четвъртък.

„Преместваме армията по-близо до границата с Беларус, за да изплашим агресора, така че да не посмее да ни нападне“, каза Блашчак.

Заместник-министърът на вътрешните работи Мачей Васик каза в сряда, че Полша ще изпрати 2000 допълнителни войници на границата си с Беларус.

Полша се безпокои все повече за граничната зона, откакто стотици калени в битки наемници от Вагнер пристигнаха в Беларус миналия месец по покана на президента Александър Лукашенко.


Беларус продължава военните си учения близо до границата тази седмица и Лукашенко каза няколко пъти, че възпира бойците на Вагнер, които искат да атакуват Полша.

През последните месеци в Полша също се наблюдава увеличение на броя предимно на мигранти и бежанци от Близкия изток и Африка, които се опитват да пресекат границата.

Ръководителят на граничната охрана Томаш Прага каза по-рано тази седмица, че 19 000 души без документи са се опитали да преминат полско-беларуската граница тази година спрямо 16 000 миналата година.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР