Полша престава да се справя с потока от бежанци от

...
Полша престава да се справя с потока от бежанци от
Коментари Харесай

Поляците започват да се изнервят заради потока от бежанци от Украйна

Полша престава да се оправя с потока от бежанци от Украйна. Ресурсите на страната, в това число доброволци, жилища и работни места, се изчерпват.

Това оповестява NBC News.

Хиляди хора в Полша се активизираха при започване на всеобщата война в Украйна, с цел да одобряват украинците в домовете си. Но от този момент намирането на жилище стана по-трудно.

Полските фамилии, искащи да одобряват бежанци, към този момент запълниха свободните стаи. Броят на жилищата чартърен във Варшава е намалял доста. Цените на наемите са се повишили с над 30 % от края на февруари.
 Ресурсите на Полша се изчерпват поради потока от бежанци от Украйна / фотография NBC News Ресурсите на Полша се изчерпват поради потока от бежанци от Украйна Снимка NBC News
Поради неналичието на жилища доста украинци са принудени да останат в всеобщи приюти, които са пригодени за къс престой (да спят и да се хранят, а по-късно да отидат в друга страна или да намерят жилище в Полша). Един от тях беше изложбеният център в покрайнините на Варшава.

Днес центърът от ден на ден е дом на многодетни фамилии, за които е мъчно да намерят полско семейство, което желае да одобри огромен брой хора гратис и подобаващ на ниска цена апартамент чартърен.

Също по този начин няма кой да съпровожда и оказва помощ на бежанците – все по-малко хора се съгласяват да бъдат доброволци.
 Ресурсите на Полша се изчерпват поради потока от бежанци от Украйна / фотография NBC News Снимка NBC News
Адриана Поровска, полски обществен служащ, сподели пред кореспонденти, че в края на февруари тя едвам съумява да наблюдава потока от хора, които се записват да оказват помощ на украинските бежанци, идващи във Варшава. След 9 седмици война търсенето на доброволци се трансформира в тестване.

" Новите хора не идват при доброволци, те просто си потеглят. Тези, които се записват, би трябвало да правят повече работа и се уморяват още повече ", сподели тя.

Самата Поровска споделя, че през последните два месеца съвсем не си е била у дома.

" Надявам се единствено брачният партньор ми да не се разведе с мен и синът ми да не ме напусне. Но в действителност се надявам доброволците да не ме изоставят ", пошегува се тя.

Заетостта се трансформира в друго огромно предизвикателство за някои бежанци. До началото на войната в Полша имаше доста свободни места. Но към този момент е мъчно за бежанците, които не приказват полски или британски, да намерят работа. По-голямата част от бежанците са дами и деца. Жените са принудени да се конкурират за стеснен брой работни места, които могат да задоволят потребностите от грижи за децата.

„ Има доста бежанци, които търсят работа, а свободните работни места не са толкоз доста “, сподели Тарас Цимбалюк, управител на интернационална организация по заетостта, който оказва помощ на бежанците в изложбения център във Варшава да си намерят работа.

Има проблеми и с даването на публични услуги като образованието. Дистанционното образование към момента е налично за доста студенти бежанци. Но доста родители търсят благоприятни условия да задържат децата си в учебно заведение. Повече от 190 000 украински деца са записани в полските учебни заведения, като се чака този брой да нарасне до 700 000.
 Ресурсите на Полша се изчерпват поради потока от бежанци от Украйна / фотография NBC News Снимка NBC News
Училищата, които са подготвени да одобряват украински деца, са изправени пред дефицит на пари, място и учители. Ева Пиетрикевич, шеф на частно учебно заведение във Варшава, наема спомагателни пространства, наема повече учители и удвоява броя на класовете от началото на войната. Училището получава пари от страната, с цел да помогне на украинците, само че разчита най-вече на частни дарения. Сега парите доста липсват.

„ Можем да разтеглим и да наемем повече пространство, само че към този момент нямаме пари за това. Купуването на съществени неща като тоалетна хартия е сложна задача “, споделя Петрикевич.

Полша одобри почти 2,9 милиона от над 5 милиона украинци, избягали от страната. В столицата Варшава популацията е повишено с към 15 % от началото на войната.

Кметът Рафал Тшасковски предизвести, че Варшава е " пренаселена " и не може да одобри предстоящата нова вълна от бежанци, защото Русия концентрира офанзивите си върху Източна Украйна.

„ В дълготраен проект предвиждаме много проблеми и това основава голямо напрежение върху града “, сподели той във вторник в изявление за MSNBC.

Тшасковски предвижда, че хората в Полша може да стартират да се съпротивляват да поддържат бежанците, в случай че не се направи повече за подкрепяне на градове като Варшава.

„ Докато тази рецесия продължава и градските служби са претрупани... Можем да чакаме малко противоположна реакция. Затова ни би трябвало система, би трябвало да си поделим тежестта “, споделя кметът.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР