Полша получи 27 милиарда злоти (6,72 милиарда долара) от фондовете

...
Полша получи 27 милиарда злоти (6,72 милиарда долара) от фондовете
Коментари Харесай

Полша получи над 6 млрд. евро от фондовете на ЕС

Полша получи 27 милиарда злоти (6,72 милиарда долара) от фондовете на Европейския съюз, оповестява " Ройтерс ".

Новото проевропейско съдружно държавно управление на Полша реши да позволи разногласието с Брюксел по отношение на върховенството на закона, който блокира достъпа до милиарди финансиране.

Полската злота е най-добре представящата се валута в Централна и Източна Европа тази година.

" 27 милиарда злоти - Полша преди малко получи най-големия трансфер от Европейски Съюз в историята на нашето участие ", написа министърът на фондовете за развиване и районната политика на странат Катаржина Пелчинска-Налец в обществената мрежа X.

През февруари ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че Варшава ще получи достъп до 137 милиарда евросредства, откакто новото държавно управление стартира да ползва промени за възстановяване на правосъдната независимост в Полша.

Пелчинска-Налец уточни, че Варшава ще подаде второто и третото си заявление за финансиране до края на август, с цел да получи идващия транш, който може да бъде до 10 милиарда евро, преди края на година.

Тя разясни, че Полша възнамерява да похарчи 1,6 милиарда злоти за начинания за чист въздух, 720 милиона за разширение на широколентовото интернет покритие, 400 милиона за пътища и железопътни линии, 250 милиона за редуциране и нашарване на веригите за доставки в селското стопанство и 200 милиона за детски заведения.

Средствата включват близо 60 милиарда евро, предопределени да оказват помощ на страните от Европейски Съюз да се възстановят от пандемията от COVID-19 и с енергийния преход, състоящи се от 25,3 милиарда евро безплатни средства и 34,5 милиарда евро нисколихвени заеми.

Тъй като остават малко повече от две години, с цел да изразходи средствата за възобновяване на Европейския съюз, Полша се концентрира върху това да се възползва оптимално от по-малките безплатни средства от програмата, като в същото време третира нисколихвените заеми като авариен съставен елемент, изясни почитан чиновник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР