Полша планира да премести около 10 000 войници до границата с Беларус

...
Полша планира да прехвърли около 10 000 войници на източната
Коментари Харесай

Полша планира да прехвърли около 10 000 войници на източната си граница с Беларус на фона на нарастващите опасения относно силите на Вагнер в региона.

Войските на Вагнер са разположени в Беларус – близък съюзник на Русия – след краткотраен бунт, извършен от групата.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак каза пред общественото радио, че докато 10 000 войници ще бъдат на границата, 4 000 ще подкрепят директно граничната охрана, а останалите 6 000 ще бъдат в резерв.

Обяснявайки този ход, Блашчак цитира предполагаеми нарушения на полското въздушно пространство от два военни самолета, обвинения, които Беларус нарече „пресилени“.

„Нарушаването на полското пространство от беларуски хеликоптери не може да бъде подценявано поради беларуския подход“, каза Блашчак, наричайки това още една провокация.

„Всичко, което се случва в Беларус, е координирано с действията на Русия“, каза той.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак пристига за участие в Европейската конференция за противовъздушна отбрана в Дома на инвалидите в Париж на 19 юни 2023 г. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак пристига за участие в Европейската конференция за противовъздушна отбрана в Дома на инвалидите в Париж на 19 юни 2023 г. Джефрой ван дер Хаселт/AFP/Getty Images Граничната стена на полско-беларуската граница на 09 юли 2023 г. Граничната стена на полско-беларуската граница на 09 юли 2023 г. Омар Маркес/Гети изображения

В сряда Блашчак се съгласи да изпрати още войници на границата, но не посочи точен брой, според полската държавна информационна агенция PAP.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу също обсъди плановете на Русия да изгради своите сили по западните си граници, според съобщение от заседание на борда, публикувано от Министерството на отбраната в сряда.

Сред причините за този ход Шойгу обвини нарастващата милитаризация в Полша.

През последните седмици Полша бие тревога за силите на Вагнер в Беларус.

В началото на август се забеляза засилена активност в близост до тънка ивица земя между Полша и Литва, известна като пропастта или коридор Сувалки, към която се движат войски от руската наемническа група Вагнер в очевиден опит да увеличат натиска върху членовете на НАТО и ЕС.

Полският премиер Матеуш Моравецки наскоро предупреди, че бойците на Вагнер може да се представят за мигранти, за да се опитат да преминат границата.

Друг съсед на Беларус, Литва, също укрепи границата си, позовавайки се на заплахата от бойци Вагнер.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР