Полша може в крайна сметка да напусне Европейския съюз поради

...
Полша може в крайна сметка да напусне Европейския съюз поради
Коментари Харесай

Полша може да напусне ЕС, предупреждава Върховният съд на страната

Полша може в последна сметка да напусне Европейския съюз заради проекти на ръководещите националисти, които биха разрешили на съдиите да бъдат уволнени, в случай че слагат под въпрос легитимността на правосъдните промени на държавното управление, съобщи Върховният съд, оповестява Euractiv.

Съдът изяснява, че проектите могат да опонират на европейското законодателство и да изострят съществуващото напрежение сред ръководещата от Брюксел и Полша.

" Противоречията сред полското законодателство и правото на Европейски Съюз... по всяка възможност ще доведат до интервенция на институциите на Европейски Съюз по отношение на нарушение на договорите на Европейски Съюз и в по-дълга вероятност (ще докара до) нуждата от овакантяване на Европейския съюз ", разяснява Върховният съд на Полша.

Европейски Съюз обвиня в политизиране на правосъдната система от момента, когато партията поема властта през 2015 година ПиС изяснява, че техните промени са нужни, с цел да се направи правосъдната система по-ефективна.

" Комисията има доста ясна позиция по отношение на отбраната на правосъдната система от политическа интервенция ", съобщи представителят на Европейската комисия Кристиан Уиганд пред " Ройтерс " в отговор на изказването на Върховния съд на Полша.

" Комисията продължава да следи деликатно обстановката. Ние оставаме подготвени и разполагаем да обсъдим с полските управляващи методите за разрешаване на съществуващите проблеми. "

Европейски Съюз съобщи в понеделник, че ще изследва дали проектозаконът подкопава правосъдната самостоятелност.

В изказването на Върховния съд се споделя също, че препоръчаният законопроект е " явно " предопределен да разреши на президента Анджей Дуда, съдружник на ПиС, да избере нов началник на съда преди президентските избори през май.

Настоящият началник на Върховния съд Малгорзата Герсдорф би трябвало да се отдръпна през април. Тя е назначена преди идването на ПиС на власт и намерено подлага на критика промените на партията.

Герсдорф свика среща на всички съдии за 17 март, с цел да могат те да вземат участие в процеса на избор на идващия началник на Върховния съд, съобщи представителят на съда Михал Ласковски на конференция.

Намеренията на Унгария и Полша да слагат своите съдилища и медии под по-строг държавен надзор, накараха Европейската комисия, изпълнителната власт на Европейски Съюз, да стартира следствия за правова страна, които на доктрина биха могли да доведат до прекъсване на техните права на глас в Европейски Съюз.

Брюксел обмисля обвързването на спазването на правилата на правовата страна и демократичните стандарти с достъп до бюджетни средства на Европейски Съюз.

Полша се причисли към Европейски Съюз през 2004 година и публичната поддръжка за участие остава мощна, макар проблемите сред Брюксел и ПиС. Полша е главен бенефициент на средства от Европейски Съюз за своите аграрни производители и инфраструктурни планове.

Няма механизъм, с който Европейски Съюз да експулсира държава-членка. Засега единствено Англия е избрала да напусне блока след референдум през 2016 година Очаква се да напусне Европейски Съюз идващия месец. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР