Полша и България си приличат най-малко по две причини. Първата

...
Полша и България си приличат най-малко по две причини. Първата
Коментари Харесай

Поляците показаха как се събаря статуквото – със 72% избирателна активност. Ще ги последваме ли?

Полша и България си наподобяват минимум по две аргументи. Първата – и двете са някогашни страни от социалистическия блок. Втората – по партии на статуквото във властта. Но преди 2 седмици поляците демонстрираха по какъв начин това може да се промени – излязоха и гласоподаваха всеобщо на парламентарните избори. 72, 9% интензивност! Толкова висока в страната не е имало от рухването на комунизма през 1989 година

И смяната се случи – партията на статуквото „ Право и правдивост “, която управляваше от 2015 година и конфронтира Полша с Брюксел, загуби позицията си на първа политическа мощ. Победи „ Обединената десница “, която завоюва 248 от общо 460 места в полския Сейм.

„ Полша завоюва, демокрацията победи! Свалихме ги от власт! Днес Републиката се прероди “, съобщи след оповестяване на резултатите Доналд Туск, който е водач на една от партиите в „ Обединената десница “ и някогашен ръководител на Европейския съвет. Той изрази убеденост, че Полша може да получи блокираните от Брюксел европейски средства по Плана за възобновяване още през декември.

Полският образец потвърждава, че единствено висока изборна интензивност и у нас може да се оправи със статуквото. Защото даже и да има 5% подправен избор, в случай че над 50 % от българите гласоподават на следващия ден, то той няма да има значение. Съвсем друго обаче стоят нещата, в случай че единствено една трета идат на 29 октомври до урните. Тогава фалшифицираният избор ще играе огромна роля. А партиите от статуквото целят тъкмо това. Затова и беше подреден абсурдът с кода на машините – да бъде отхвърлен по-интелигентният гласоподавател от гласоподаване. Но може би партиите от статуквото го подценяват? Дали е по този начин, ще стане ясно на следващия ден.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР