Половинвековният юбилей на Ансамбъла за народни песни и танци Дунав“

...
Половинвековният юбилей на Ансамбъла за народни песни и танци Дунав“
Коментари Харесай

50-годишен юбилей отбеляза Ансамбъл „Дунав“

Половинвековният празник на Ансамбъла за национални песни и танци „ Дунав “ (АНПТ) бе маркиран довечера с превъзходен концерт.

Представеният музикално-танцов театър, озаглавен „ Дунав – мелодия и багри “, бе отдаден и на 80 години от рождението на Генчо Генчев, композитор и дълготраен началник на видинския отбор. Залата на Общински трагичен спектакъл „ Владимир Трандафилов “ се оказа тясна, с цел да побере всички фенове на фолклорното изкуство, искащи да станат част от празника и да се преклонят пред паметта на оставилия незаличима диря във фолклора на Северозапада маестро Генчев.

Първата част на концерта бе самобитна ретроспекция на живота и творчеството на Генчо Генчев, като бяха припомнени най-важните моменти от неговата биография и приноса му за проучването и опазването на родния фолклор. Тя приключи с представянето на филм, разказващ историята на Ансамбъла за национални песни и танци „ Дунав “, който за миналите 50 години се трансформира в една от емблемите на Видин и стана неоспорим дипломат на локалния ни фолклор както в България, по този начин и по света.

По време на спектакъла залата бе огласена от песните „ Рано ранила Драгана “, „ Менците дрънкат “, „ Месечинко “, „ Мари, Марийко “, „ Пита ле моме вашите “, „ Крайдунавски напеви “ и други, в осъществяване на надарените солисти на Ансамбъла. Публиката се наслаждения и на невероятни танцови съчетания, измежду които „ Среща край реката “, „ Ширто “, „ Грънчари “, „ Пролетен момински танци “, „ Острокапци “, „ Гъмзовяна “.

На финала с бурни овации феновете посрещнаха на сцената управителния и креативния екип, с помощта на който концерт-спектакълът стана факт: Юлияна Димитрова, шеф на Общински културен институт „ Дунав “; Дилян Митов, началник и диригент на АНТП „ Дунав “; Димитър Карчев, хореограф; Васил Минков, концерт-майстор; Надя Христова, балет-майстор; Ягода Ванкова, гардероб; Лора Асенова, началник на хор „ Цвят ”; Георги Гаров, режисьор.

Кметът на Видин доктор Цветан Ценков изрече признателност за невероятния концерт, който артистите от АНПТ „ Дунав “ подариха на видинската аудитория. „ Думите са безсилни да опишат това, което извърши сърцата на всички, събрали се в тази зала. Тези багри от гласове са неописуеми, тези невероятни ритми и танци оставят без мирис всеки един от нас! Дълбок реверанс пред тези носители на българската нематериалност! Дълбок реверанс и пред един прелестен човек и добър другар какъвто бе бай Генчо! “, сподели видинският кмет. По случай юбилея, той връчи на шефа на ОКИ „ Дунав “ Юлияна Димитрова и на ръководителя и диригент на Ансамбъла Дилян Митов приветствен адрес и почетен плакет на Община Видин.

Приветствия сервираха още Станислав Почекански, ръководител на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Мирослав Аспарухов, заместник-председател на Федерацията на българските фолклорни групи към Международната федерация на националните фолклорни федерации.

По случай празника, АНПТ „ Дунав “ бе почетен с почетна грамота и плакет от Федерацията на българските фолклорни групи. Бяха връчени и оценки от Съюза на българските музикални и танцови дейци. С Бронзова лира бяха наградени танцьорите Цветко Цветков и Милен Василев. Сребърна лира получиха гайдарът Светлин Ницов и Силви Сливенов, концерт-майстор и някогашен основен живописен началник на Ансамбъла. Със Златна лира бе награден хореографът Цветан Лозанов. Със същото отличие посмъртно бе удостоена първата солистка на видинския отбор Мария Рангелова. Със Златна лира бе отличен също по този начин и АНПТ „ Дунав “ – за високи художествено-творчески достижения и по случай юбилея. Най-голямата премия на Съюза на българските музикални и танцови дейци бе връчена и на артист-оркестранта Мирослав Марков, по случай 60 години на сцена.

В знак на благодарност за подарените два часа, изпълнени с магията на българския фолклор, АНПТ „ Дунав “ получи цветя от министъра на културата проф. Велислав Минеков, Община Видин и още доста институции и организации.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР