Половината от завършилите висше образование в България продължават да работят

...
Половината от завършилите висше образование в България продължават да работят
Коментари Харесай

Софийският университет отново води рейтинга на висшите училища

Половината от приключилите висше обучение в България не престават да работят на позиции, които не изискват тапия от университет при старта на кариерата им. Безработицата измежду висшистите понижава, междинната заплата, която получават в първите години след излизането от университета, се усилва и е малко над междинната за страната.

Такива трендове обрисува рейтинговата система на университетите за 2019 година Оценката на качеството на образование и на научната активност, която се прави от институт " Отворено общество ", беше показана в четвъртък в Министерството на образованието и науката.

Тя демонстрира още, че още веднъж най-високи са заплатите на приключилите ИТ специалности.

По-голям проблем с реализацията по специалността и по-голям % продавачи излизат от университети, които се подреждат по-ниско в класацията по качество. Най-малка безработица има измежду висшистите, приключили специалности, в които има търсене на фрагменти или пък образованието е ориентирано за покриване на потребностите на страната. В това число са медицинските специалности, както и " Военно дело ". Над 3% е безработицата измежду приключилите търсена от кандидат-студентите компетентност " Психология ", както и измежду тези с тапия по " Социални действия ", чиято специалност е зле платена.

Софийският университет с най-вече първи места
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР