Половината от всички работни задачи ще бъдат извършвани от роботи

...
Половината от всички работни задачи ще бъдат извършвани от роботи
Коментари Харесай

До пет години половината от работата ще извършват машините

Половината от всички работни задания ще бъдат осъществявани от роботи до 2025 година Това ще изостри неравенството, се споделя в отчет на Световния стопански конгрес. В момента, към 1/3 от всички задания се извършват от машини.

В него се споделя, че „ революцията на роботите “ ще сътвори 97 милиона работни места по целия свят, само че и ще унищожи съвсем толкоз, застрашавайки някои общности.

Най-застрашени от автоматизацията са рутинните или ръчните задания в администрацията и обработката на данни са най-застрашени от автоматизацията, твърди WEF.

Изследванията на форума обгръщат 300-те най-големи компании в света, в които работят осем милиона души. Повече от 50% от интервюираните работодатели обявиха, че чакат ускорение на автоматизацията на някои функции в своите компании, а 43% считат, че е евентуално да бъдат съкратени работни места поради технологиите.

WEF съобщи, че пандемията е ускорила приемането на нови технологии, защото фирмите се стремят да понижат разноските и да възприемат нови способи на работа. Затова служащите в този момент да се изправят пред двойната опасност - от „ ускорение на автоматизацията и последствията от рецесията Covid-19 “.

„ Тези неща задълбочиха съществуващите неравенства на пазара на труда и обърнаха изгодите от заетостта след международната финансова рецесия от 2007-2008 година “, сподели Саадия Захиди, ръководещ шеф на WEF.

По-притеснително е, че не се работи интензивно в търсене на различна претовареност. „ Прозорецът за опция за самодейно ръководство на тази смяна се затваря бързо “, обезпокоен е Захади. 

Мястото на хората ще бъде там, където се разчита на човешки умения, като консултиране, взимане на решения, разсъждения, връзка и взаимоотношение.

Но се чака милиони рутинни и ръчни действия да се правят единствено от машини, а това ще засегне най-ниско платените и най-нискоквалифицираните служащи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР