Половин година след като изгоря при пожар, емблематичната спирка Вишнева

...
Половин година след като изгоря при пожар, емблематичната спирка Вишнева
Коментари Харесай

Емблематичната спирка „Вишнева” още не е възстановена

Половин година откакто изгоря при пожар, емблематичната спирка " Вишнева " в София, към момента не е възобновена. Преди борени дни красивата постройка се снабди с нов покрив.

След пожара от юли общината тогава даде обещание бърз ремонт и възобновяване. Това не се случи поради тромавите процедури, които съпътстват всеки ремонт на подобен монумент на културата. От няколко дни обаче оживление има – найлонът от покрива е сменен с нова структура. Строителите на място настояват, че снегът, паднал преди да покрият постройката, не е нанесъл спомагателни вреди

Това е една от първите фотоси на спирка Вишнева – снимана през 40-те години, малко след построяването й. Мястото в миналото било отвън рамките на София, а къщичката е строена за ловна хижа на Цар Борис III.

Такава я помнят и живеещите в близост – излязла като че ли от приказките.

Покривът към този момент е изцяло приключен. Зимата обаче стопира по-сериозните ремонтни действия, по тази причина се работи основно вътре. Целта е да се възвърне в първичния й тип.
Ремонт е необходим обаче освен на постройката, считат от " Спаси София ". В неприятно положение са парапетите, постъпите към спирката, съвсем няма и осветяване. " Тротоарите и пероните сега са извънредно тесни и компрометирани. Недостъпни са за хора с увреждания, за детски колички. Това може да се поправя ", счита Гергин Борисов.

--> Срок за завършването на ремонта няма, само че упованията са спирката да бъде приключена напролет.

Добрата вест в тази ситуация е, че спирка „ Вишнева” ще промени и предназначението си – преди ремонта тя се ползваше за склад, а след него ще се трансформира в дребен музей и информативен център на Столичния електротранспорт, които я стопанисват.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР