Положителният резултат от лихвената политика е, че се вдигнаха лихвите

...
Положителният резултат от лихвената политика е, че се вдигнаха лихвите
Коментари Харесай

Финансист за ефекта от вдигането на лихвите: Положителното е, че нямаше безхаберно харчене

Положителният резултат от лихвената политика е, че се подвигнаха лихвите внезапно, лимитира се кредитоспособността на банките, лимитира се и опцията на хората и на институциите да взимат заеми, или по-точно да взимат заеми на комфортни за тях равнища. Това разяснява в рубриката " Парите ви на фокус с БФБ " по Радио " Фокус " Мехмед Дикме – финансист, портфолио управител в " Експат Асет Мениджмънт ". " Нямаше го това безхаберно харчене, нямаше го това да се тегли на нула % и да си купя нов плазмен тв приемник, към този момент седми в къщата. Така че ненапълно това е позитивната страна ", сподели още финансистът.

Отрицателната страна, съгласно него, е от обстоятелството, че още не е влезнал изцяло този резултат от повдигането на лихвите. Имотният пазар към момента е доста висок. В Съединени американски щати стартира да пада, само че към момента не са го усетили, че лихвите са доста високи, към момента няма доста рестриктивност. Това малко по малко ще стартира да се усеща, тъй като резултатът от повдигане на лихвите се усещат 3-6-9 месеца по-късно. Очакванията към този миг са да се задържат лихвите и към този момент във второто тримесечие лихвите да почнат да падат.

" Виждаме че стопанската система в Съединени американски щати може би малко понижава своя ход, само че към момента седи на едни положителни равнища. Така че нямам доверие Федералният запас в Съединени американски щати да се опита да вдигне с още 25 точки или 50 точки лихвите единствено само, с цел да събори стопанската система и да падне инфлацията прекомерно ниско. Това за мене би било малоумен вход на Фед. От европейска позиция изобщо не виждам причина да се подвига с 25 точки лихвите. Зимата преди малко стартира, може би инфлацията ще се вдигне до една степен, само че не чакам да бъде прекомерно висока. Вече наближаваме изцяло в Европейския съюз инфлацията, която ЕЦБ чака ", сподели Дикме.

По думите му, китайската стопанска система е напълно друга. Те бяха в напълно друг цикъл. Когато Западът вдигаше лихвите, те сваляха лихвите, и техният проблем е напълно друг – той е повече с доставката на Запад. Проблемът на Китай е с рестриктивността на Запада към китайките артикули, към Китай като цяло.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР