Положението в Сърбия е тревожно: никъде другаде в Европа няма

...
Положението в Сърбия е тревожно: никъде другаде в Европа няма
Коментари Харесай

Ковид-19: ситуацията в Сърбия е тревожна


Положението в Сърбия е обезпокоително: на никое място другаде в Европа няма толкоз доста новозаразени с ковид. Болниците са претъпкани, не доближават инсталация и лекари. Затова доктор съди премиерката: упреква я в безучастие.

Болница в Сърбия

Чашата на търпението е преляла: лекарят Слободан Маринкович е внесъл в сръбската прокуратура тъжба против министър-председателката Ана Бърнабич. Професорът по медицина я упреква в безучастие. И по-конкретно за това, че от първенец във имунизирането Сърбия се е трансформирала в двойкаджия.

Както оповестява " Зюддойче Цайтунг ", в Европа сега няма друга страна, в която да има толкоз доста нови инфекции на глава от популацията, колкото в Сърбия. Изданието оповестява, че през последните седмици бройките всекидневно са били над 7000 на ден, а всеки трети тест за Ковид-19 е бил позитивен. Това значи, че действителният брой на новозаразените в седеммилионната страна е даже още по-висок.

Няма задоволително инсталация, липсват и лекари
Редакцията предлага
Авторът на публикацията Флориан Хасел цитира лекари от сдружението " Обединени против Ковид-19 ", които споделят, че лечебните заведения са претъпкани, че няма задоволително апарати за интубиране, а заболели чакат пред постройките на лечебните заведения по цяла нощ, с цел да бъдат настанени. Липсата на лекари и медицински личен състав също е сериозен проблем - дотолкоз, че се налагало в отделенията за Ковид-19 да работят гинеколози, психиатри или спомагателен личен състав. Според Слободан Маринкович бездействието на сръбското държавно управление е " изложило на заплаха здравето и живота на стотици хиляди сърби ".

" Зюддойче Цайтунг " напомня, че при започване на пандемията през 2020 Сърбия разгласи извънредно непоколебим локдаун - на хората е било позволено да вървят единствено до най-близкия супермаркет, а полиция и военни са направлявали дали се съблюдава вечерният час. " Но в началото постигнатите триумфи се изпариха ", разяснява изданието и разяснява, че едвам 42% от популацията са получили най-малко първа доза от имунизациите, а 40% са напълно имунизирани. " В момента даже ваучерите за извършване на покупки и паричните награди не могат да накарат хората да се имунизират ", написа създателят.

И в Сърбия, сходно на други балкански страни, има необятно публикувано съмнение към управляващите. Освен това хората там всеобщо се доверяват на всевъзможни природолечения и чудотворни средства - такива схващания са публикувани даже и измежду лекарското съсловие. Пред " Зюддойче Цайтнуг " един белградски академик споделя, че негов сътрудник бил твърдо срещу имунизациите - бил уверен, че в случай че си постави по една скилидка чесън в ноздрите, нямало да се болести. Неотдавна обаче мъжът умрял точно от Ковид-19.

Сръбски лекари предизвестяват, че обстановката може да се утежни още повече. А лекарското съдружие " Обединени против Ковид-19 " упорства в Сърбия да бъдат наложени строги ограничавания за най-малко четири седмици - да се затворят магазини, търговски центрове, заведения за хранене, културни и спортни зали, както и учебни заведения.

Политиците и непопулярните ограничения

Съветите на медиците обаче биват пренебрегнати от месеци насам, написа " Зюддойче Цайтунг " и цитира белградския доктор Предраг Кон, който на 29 септември мощно недоволствал от обстоятелството, че Кризисният щаб за справяне с Ковид-19 не се бил събирал на съвещание към този момент над две седмици. Министър-председателката Ана Бърнабич признава, че обстановката е " пагубна ", само че при започване на октомври разгласи, че не има вяра на ограничаващите ограничения, а единствено на имунизациите.

Засега обаче държавното управление отхвърля да наложи желаното от медиците наложително имунизиране или най-малко наложително имунизирането на всички държавни чиновници. Според немското издание, най-вероятната причина за това е, че президентът Александър Вучич, който в реалност взима всички решения за ръководството на страната, не желае да заплаши своето преизбиране през април следващата година с въвеждането на непопулярни ограничения.

***

Вижте и това видео от нашия списък (от февруари 2021):
СподелиУчителка в София: " Някой ден ще се имунизирам. Но не в този момент. "

Permalink https://p.dw.com/p/3pGzF
Учителка в София: " Някой ден ще се имунизирам. Но не в този момент. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР