Положението по пакета Мобилност“ в Брюксел стигна до патова ситуация.

...
Положението по пакета Мобилност“ в Брюксел стигна до патова ситуация.
Коментари Харесай

Патова ситуация в Брюксел по „Мобилност“, координаторите на спешна среща

Положението по пакета „ Мобилност “ в Брюксел стигна до патова обстановка. На съвещанието на Комисията по превоз и туризъм в Европейския парламент бяха отхвърлени предложенията, както на нашите евродепутати за компромис, по този начин и на докладчиците по пакета. Единственото признато бе това на немския евродепутат Исмаил Ертуг, предвиждащо камионите да се връщат на всеки четири седмици. То обаче към този момент беше отхвърлено от Съвета на министрите.

Заради създалото се състояние се привиква незабавно съвещание на координаторите на комисията, стана ясно от изказване на шефа й Карима Дали. То ще се състои или през днешния ден, безусловно до часове, или в понеделник в Страсбург. На него би трябвало да се реши кое от пакета и дали въобще самият пакет ще влезе за гласоподаване в пленарната зала на Европейския парламент. 
Вариантите са 3. За гласоподаване да влезе единствено признатият текст, да влязат всички, включително и отхвърлените, или пакетът да бъде върнат за преправка. На съвещанието на комисията участва транспортният министър Росен Желязков, който по-късно разяснява случилото се като триумф за страната ни: „ Заради представителите от Литва, Латвия, Полша, Ирландия, Малта, Румъния, Унгария и България беше реализиран триумф при гласуването в транспортна комисия на Екологичен потенциал, което предшества гласуването в Екологичен потенциал. Постигна се следното, бяха предадени вести, напомнящи алегорията „ не било компоти, а компютри “. Пакет „ Мобилност “ се състои от три отчета: по един за командировките, кабината и каботажа. Първите два не получиха нужните гласове, а третият за каботажа към този момент беше отритнат от Съвета на министрите. Тоест тези оферти не са признати, а отхвърлени. Ние ще пожелаеме от политическите групи целият пакет Мобилност да не влиза на гласоподаване в Екологичен потенциал. “ По думите му, създалата се сега обстановка е невиждан случай на блокиране на законодателни оферти. На самото гласоподаване в комисията пък единственият ни представител там – Петър Курумбашев е бил с жълта жилетка по време на гласуването в Екологичен потенциал,каза Желязков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР