Полковникът от запаса Левент Гьокташ, който бе издирван с червена

...
Полковникът от запаса Левент Гьокташ, който бе издирван с червена
Коментари Харесай

Издирван от турската полиция обвиняем за убийство полковник е арестуван в България


Полковникът от запаса Левент Гьокташ, който бе търсен с алена бюлетина като обвинен за присъединяване в убийството на писателя интелектуалец Неджип Хаблемитоглу, е бил задържан от българската полиция, оповестиха водещите турски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Арестът е бил осъществен от полицията в град Свиленград. Очаква се той да бъде предаден на турските управляващи.

Левент Гьокташ, който е полковник от запаса, е основният обвинен в организирането на убийството на видния турски интелектуалец и публицист Неджип Хаблемитоглу. Той бе убит пред дома си през декември 2002 година

Дълги години убийството оставаше неразкрито макар съмненията, че е проведено от членове на групировката ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен, която съгласно турските управляващи стои зад опита за прелом през 2016 година

Едва след несполучливия пуч турските управляващи се заеха съществено с разкриването и наказване на виновниците за убийството на писателя.

Миналата година  турски съд издаде обвинителен акт и подреди ареста на Левент Гьокташ за присъединяване в образуване на убийството на Хаблемитоглу като член на терористичната организация ФЕТО. 

Същият бе посочен като участник в това ликвидиране и във видеопосланията от Дубай на считания за мафиотски необут Седат Пекер.

Левент Гьокташ бе избягал от Турция и по искане на турския клон на Интерпол бе разгласен за търсене с алена бюлетина.

Турските медии оповестиха, че по линия на министерството на правораздаването и Интерпол са почнали процедурите по предаването на Левент Гьокташ на Турция от страна на българските управляващи.

Неджип Хаблемитоглу бе един от първите интелектуалци в Турция, който приказва за заплахата от дейностите на организацията на Фетхуллах Гюлен като мрежа, която под прикритието на религията цели завладяване на властови позиции в страната, както и за разширението на мрежата на Гюлен в чужбина, основно в Германия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР