Полковник с изключително много полети зад гърба си и един

...
Полковник с изключително много полети зад гърба си и един
Коментари Харесай

Легенда от бойната ни авиация е пилотът на разбилия се край Безмер изтребител

Полковник с извънредно доста полети зад тила си и един от най-хубавите водачи в бойната ни авиация е разбилият изтребител на полигона в авиобаза Безмер, оповестява bTV, базирайки се на свои източници от военното министерство.



Летецът е бил част от командния състав на авиобаза Безмер, провел и управлявал доста учения с интернационално присъединяване. Асът е бил част от Командването на Военно-въздушните сили на България.

По непотвърдена информация, името на водача е Пейо Дончев, който е някогашен пълководец на авиобазата в Безмер.

Миналата година той пое поста президент на изпълнителния ръб на Многонационална стратегия за подготовка на авиацията за специфични интервенции (Multinational Special Aviation Programme Training Centre).

Су-25 е едноместен щурмовак с 2 мотора, основан в Съветския съюз. Самолетът е предопределен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле.

Страната ни има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха осъвременени през 2020-2021 в Беларус.

Пейо Дончев е съумял да катапултира в последния миг и да се махне от разбиващия се изтребител, само че след това парашутът му не се е отворил. Все отново, той е оживял и към този момент е превозен до ВМА в София. Министърът на опазването на здравето разкри, че потърпевшият водач има пострадвания, само че е контактен и няма непосредствена заплаха за живота му.

Разбилият се и изгорен изцяло Су-25 е измежду тези, които преди 2 години бяха ремонтирани в Беларус, з акоето страната ни заплати над 85 милиона лв..
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР