Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен автомобил

...
Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен автомобил
Коментари Харесай

Задържаха нашенец в Австрия не нелегален превоз на сирийци в „нечовешки условия“

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря особено преустроен автомобил с три двойни етажа, прикрепени към дъното, в който български водач е превозвал незаконно петима сирийци, оповестиха австрийската информационна организация АПА и електронни медии.

Модификациите на пода на микробуса в началото не били видяни от служителите на реда. Едва след сигнал от очевидец те съумели да проследят автомобила. След като разпитали петимата сирийци на възраст сред 16 и 50 години, проверяващите най-сетне разкрили двойното дъно.
Петимата сирийци са платили от 5000 до 6000 евро на човек.
Шофьорът, 36-годишен българин, е задържан и към този момент е разпитан, сподели представителят на полицията Йохан Баумшлагер. „ Той призна незаконния транспорт. Заяви също, че с този преоборудван автомобил е пътувал до Австрия няколко пъти месечно “, сподели Баумшлагер.

Три двойни етажа са били прикрепени към долната част на влекача на автомобила благодарение на въже за евакуиране. „ Пътуване в безусловно безчовечен условия – това сподели образно полицейски чиновник, който показва по какъв начин транспортираните са лежали в пригодените кафези – тъкмо до задвижващия вал и ауспуха, единствено на сантиметри над пътя. Начинът, по който е преустроен автомобилът, допуска, „ че това не е единственият автомобил, който е бил хидравлично преустроен “, съобщи Баумшлагер.
Според полицията фактът, че контрабандистите поставят повече старания, демонстрира, че ограничения като инспекциите по границите и в страната, както и засиленото интернационално съдействие, дават резултат.
Високите наказания също са възпиращ фактор, споделя представителят на полицията. Една от последствията от това е, че възнагражденията на контрабандистите са „ нарастнали неимоверно “. „ Преди година една контрабандна интервенция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, в този момент коства неведнъж повече “, добави Баумшлагер.

Броят на хората, които влизат незаконно в Долна Австрия, се е нараснал през първите четири месеца на тази година. За същия интервал броят на хората, които са влезнали в страната благодарение на трафиканти, е намалял доста – от 909 на 219 души. И макар засиления надзор, тази година е задържан единствено един контрабандист, до момента в който предходната година те са били 18. Строгият надзор дава резултат, подчертаха от полицията.

Петимата сирийци не са подали молба за леговище в Австрия, твърди се, че са траяли пътя си към Германия след разпит. Иззетият автомобил ще бъде бракуван след осъществяване на съдебномедицинска експертиза.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР