Полицията в Русия разпръсна протестите по повод смъртта на опозиционния

...
Полицията в Русия разпръсна протестите по повод смъртта на опозиционния
Коментари Харесай

Протести в памет на Навални: Над 100 души са арестувани в Русия

Полицията в Русия разпръсна митингите във връзка гибелта на опозиционния водач Алексей Навални, като една от правозащитните групи твърди, че са задържани минимум 100 души, съобщи Sky News .

Кадри от двата най-големи съветски града - Москва и Санкт Петербург - демонстрират по какъв начин служители на реда изтръгват плакати от протестиращите и извеждат други от спонтанни места за поклонение в памет на Алексей Навални.

Според съветската група за отбрана на правата на индивида ОВД-Инфо минимум 100 души са били задържани в осем града, в това число Москва, Санкт Петербург и Краснодар.

Въпреки че полицията не е предоставила детайлности за арестите, прокуратурата е предизвестила руснаците да не вземат участие в всеобщи митинги в Москва.

Това се случва, откакто затвореният отстъпник Алексей Навални, основен критик на президента Владимир Путин, който водеше акция против корупцията в държавната администрация и водеше огромни антикремълски митинги, умря в наказателна колония в Русия на 16 февруари.

Протести в цяла Европа

Протести се организираха и отвън Русия, в това число в Лондон, където хора, носещи фотоси с лика на Навални, демонстрираха пред съветското посолство покрай Нотинг Хил.

В Берлин стотици хора се събраха край съветското посолство, като скандираха: " Путин в Хага ".

В Литва, която преди е била подвластна на Москва, а в този момент е член на НАТО и Европейския съюз, стачкуващи сложиха цветя и свещи в памет на Навални.

Групи се събраха и в градове като Рим, Амстердам, Барселона, София, Женева и Хага и други

Световни водачи реагират на гибелта на Навални

Междувременно международните водачи реагираха на новината за гибелта на Навални, като президентът на Украйна Володимир Зеленски изрично уточни за отговорен съветският президент Владимир Путин.

" Очевидно е, че той е бил погубен от Путин ", съобщи Зеленски по време на посещаване на Мюнхенската конференция по сигурността в Германия.

" Путин не се интересува от това кой ще почине ", добави украинският президент.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Вашингтон не знае какво тъкмо се е случило, " само че няма подозрение, че гибелта на Навални е разследване от нещо, което Путин и неговите хора са създали ".

Германският канцлер Олаф Шолц, чиято страна краткотрайно одобри Навални през 2020 година, откакто той беше токсичен с нервнопаралитично вещество, похвали смелостта на рецензия на Кремъл и съобщи, че гибелта му ясно демонстрира " що за режим има в Русия ".

По време на конференцията по сигурността в Мюнхен брачната половинка му Юлия Навална съобщи: " От доста години не можем да се доверим на Путин и на държавното управление на Путин. Те постоянно лъжат.

" Но в случай че това е правилно, желая Путин и всички към него да знаят, че ще бъдат подведени под отговорност за всичко, което са създали на страната ни, на фамилията ми. И този ден ще пристигна доста скоро.

" Искам да прикани интернационалната общественост и всички хора да се обединим и да победим това зло ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР