Сбиване в Монтгомъри: Полицията обвинява трима мъже в нападение, добавяйки „вероятни са още обвинения“

...
Полицията в Монтгомъри обяви във вторник, че трима мъже са
Коментари Харесай

Полицията в Монтгомъри обяви във вторник, че трима мъже са обвинени в нападение, а четвъртият мъж се издирва за разпит след масово сбиване през уикенда, включващо повече повече от дузина хора на дока на Riverfront Park в град Алабама, който изглеждаше расово разделен между чернокожи и бели.

„Това не сме ние като град“, каза шефът на полицията в Монтгомъри Дарил Албърт в пресконференция във вторник следобед. „Град Монтгомъри е по-добър от това. ... Искаме да си прекараме добре и да се забавляваме, така че беше доста обезпокоително, че видяхме това да се случи. Алън Тод, 23, и Закари Шипман, 25, са обвинени по едно такова обвинение, каза Албърт. И тримата мъже, каза началникът, са бели и са свързани с малка понтонна лодка, която е акостирала в място, запазено за търговски кораб. Шипман в момента е в ареста, а другите двама се очаква да се предадат по-късно във вторник, според полицията.

Обвинението за нападение от трета степен е простъпка от клас А в щата Алабама, наказуема с глоба до $500, плюс съдебни разноски и до 180 дни в градския затвор.

Четвърти мъж, Реджи Грей, 42, който удари жена в главата със сгъваем стол, се издирва за допълнителен разпит, съобщиха от полицията. Грей, който е черен, не е свързан с малката лодка.

Албърт добави, че редица местни власти, включително офиса на окръжната прокуратура и ФБР, помагат по случая и че „има още обвинения вероятно.” Бяха разгледани обвинения в престъпления от омраза и безредици, каза той, но служителите установиха, че ситуацията не отговаря на прага за тези обвинения.

Жертвите на нападенията бяха идентифицирани като Деймиън Пикет, вторият капитан на речната лодка , и 16-годишен бял мъж, който също не е свързан с малката лодка.

„Нямаше нужда това да поеме по пътя, който направи“, каза Албърт.

< h2>Какво се е случило?

Според Албърт битката в събота е била инициирана от собственик на малка понтонна лодка, тъй като той е отказал да извади кораба си от док пространство, което е било необходимо за Harriott II Riverboat круизен кораб. Корабът, каза той, отвежда стотици пътници наведнъж на двучасови обиколки на града и акостира в едно и също пространство всеки ден.

Историята продължава

Множество видеоклипове на инцидента, които започнаха да излизат вирусна неделя на X (социалната медийна платформа, известна преди като Twitter) показват различни ъгли и гледни точки на изпитанието, което очевидно е започнало като словесен спор между Пикет и един от пътниците на понтона и ескалирало, когато друг мъж се хвърли върху Пикет и го удари с юмрук .

В рамките на секунди най-малко четирима други бели мъже се присъединяват към биенето на Пикет, докато той лежи сам на земята, показва видео. Секунди по-късно друг чернокож тича към купчината, привидно опитвайки се да деескалира ситуацията, което изглежда работи за кратко време, докато пътниците на кораба се оттеглят в малката си лодка.

Междувременно чернокож мъж служител от речната лодка се гмурка във водата, показват кадри, който беше на няколко ярда от дока, в очевиден опит да помогне за защитата на докисткия работник.

Докато речната лодка акостира, видеоклиповете показват още няколко служители на лодката и Зяпачите, всичките черни, се приближават до малкия кораб и избухва по-голяма битка, която продължава няколко минути. Най-малко една жена беше хвърлена във водата и двама души бяха ударени със столове, преди полицията да се намеси и да арестува няколко души, както чернокожи, така и бели. 16-годишният бял мъж, който беше нападнат, работеше с компанията за речни лодки и беше закарал по-малка лодка до пристана, за да достави корабни служители от круизния кораб.

В пресата във вторник кметът на Монтгомъри Стивън Рийд се обади сбиването е „изолиран инцидент“, добавяйки, че нито един от пътниците на понтонната лодка не е бил жител на Монтгомъри.

„Мисля, че хората ще гледат на този [инцидент] като на действия на няколко лица, а не на наши цялата общност“, каза Рийд, първият чернокож кмет на града.

Значението на Монтгомъри в афроамериканската история

За много хора, които са гледали битката миналия уикенд, колекцията от видеоклипове послужи като ясна илюстрация на расовите отношения в САЩ, както в миналото, така и в настоящето, където привилегиите на белите исторически са поели господство над телесната автономия на черните, от робството до ерата на гражданските права, до днес.

„Можете да Не може да се заключи, че това е било расистко мотивирано, когато си помислите за историята на Монтгомъри, Алабама – това беше огромна общност за търговия с роби“, каза адвокатът по гражданските права Арева Мартин по ABC News Live във вторник. „Това, което наистина предизвика такава интуитивна реакция от страна на чернокожата общност … беше усещането, че тези бели мъже не можеха да повярват, че този чернокож има власт над него – имаше власт да им каже да преместят лодката си.“

Това, което не е загубено от критиците, е значението на Монтгомъри в афро-американската история. Датиращ от началото на 1800 г., централната част на града се превърна в основен център за вътрешната търговия с роби в Юга, като десетки хиляди поробени африканци бяха насила докарани в Америка през същия док, където избухна сбиването.

Между 1808 и 1860 г. поробеното население на Алабама е нараснало от по-малко от 40 000 до повече от 435 000, което прави Алабама едно от най-големите робски популации в Америка в началото на Гражданската война, според базираната в Монтгомъри човешка права с нестопанска цел Equal Justice Initiative (EJI).

„Принудителната миграция на хиляди поробени хора от горния юг към дълбокия юг през 19-ти век е феномен, който повечето хора не разбират“, Брайън Стивънсън , изпълнителен директор на EJI, каза пред The ​​Montgomery Advertiser през 2013 г., добавяйки: „Не можете да разберете гражданските права или Гражданската война, без да оцените робството и какво направи търговията с роби на места като Монтгомъри.“

< p>Днес EJI, в който се помещават Националният мемориал на линчуването и Националният мемориал за мир и справедливост в Монтгомъри, само на километри от дока за речни лодки, стои като ярко напомняне за сложното минало на Монтгомъри. Организацията е документирала над 4400 линчувания на чернокожи мъже, жени и деца в САЩ между 1877 и 1950 г., 359 от тях в Алабама – петият най-голям брой щати – почти изключително в ръцете на бели расисти.

Шестдесет години от раждането на движението за граждански права, където Монтгомъри изигра несъмнено най-голямата роля в борбата за избирателни права на чернокожите и настояването за равенство срещу превъзходството на белите, за много чернокожи американци сбиването в събота предложи представа за това какъв е различен вид съпротива изглежда днес.

„Това, което се случи в Алабама през уикенда, не започна от онзи док в Монтгомъри“, написа в Туитър Кийт Бойкин, автор на бестселъри на New York Times и политически коментатор. „Това беше кумулативното въздействие на стотици години расово потисничество, което изплува обратно на повърхността след още един случай на привилегия на белите, която не зачита черните тела.“

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР