Полицията в Хонконг задържа трима бивши законодатели, опитали по-рано през

...
Полицията в Хонконг задържа трима бивши законодатели, опитали по-рано през
Коментари Харесай

Трима бивши хонконгски депутати са задържани за проваляне на заседания на парламента

Полицията в Хонконг задържа трима някогашни законодатели, пробвали по-рано през годината да осуетят диспути в хонконгския парламент по приемането на закон, криминализиращ деянията на пренебрежение към китайския химн, предадоха организациите.

Става дума за депутати от продемократичната съпротива, които при произшествия през май и юни хвърлиха в пленарната зала зловонни течности, с цел да осуетят съвещанията, на които се разглеждаше законопроектът.

По-рано този месец Народното събрание на Хонконг остана без съпротива. Преди седмица 15 депутати от предемократичните партии оповестиха групово решение да подадат оставка в символ на митинг против дисквалифицирането на четирима техни сътрудници поради резолюция, призната от китайския парламент.

Документът прави патриотизма наложително условие за членовете на Законодателния съвет (хонконгския парламент) и дава право да бъдат отстранявани депутати, които не дават отговор на тези критерии, без правосъдно решение. Веднага откакто беше призната резолюцията, управляващите лишиха четиримата депутати от мандатите им.

Следващите избори за парламент в Хонконг ще са през септември 2021 година Те бяха отсрочени с година поради пандемията от ковид.

Законът за националния химн, който се състои от шест елементи, влезе в действие на 12 юни макар митингите на опозицията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР