Полицията в Хасково разследва злоупотреби със заявления за гласуване в

...
Полицията в Хасково разследва злоупотреби със заявления за гласуване в
Коментари Харесай

И хора, които не са в страната, подали документи за подвижна урна в Хасковско

Полицията в Хасково проверява злоупотреби със заявки за гласоподаване в преносими секции. Част от хората, поискали да гласоподават като трудноподвижни, даже не са в страната.

Случаите са от общините Стамболово и Минерални бани.

За това, че броят на заявките за гласоподаване в преносими секции на тези избори гони върхове, bTV първа описа, а образецът беше от Кърджали. Причината е да се избегне машинният избор.

Сега полицията открива същото и в Хасковско. В две общини – Стамболово и Минерални бани, са подадени близо 800 заявки, което е съвсем два пъти повече по отношение на изборите от април. А съгласно проверяващите част от хората, които са декларирали, че са заболели и не могат да стигнат до секцията, даже не са в страната.

Най-много заявки за гласоподаване в преносима секция са подадени в Минерални бани- 395. В Стамболово трудноподвижните гласоподаватели от 160 през април са скочили на 305 в този момент. Заявленията са подадени на гише в общините, а не по електронен път.

„ Част от лицата се намират отвън страната и няма по какъв начин да подадат заявление за гласоподаване в преносима секция, други пък са с някакви медицински бележки - високо кръвно или диабет “, съобщи ст. ком. Венцислав Кирчев- шеф на ОДМВР – Хасково.

Караманци е най-голямото село в Минерални бани и вотът е единствено машинен. Подадени 150 заявки за преносима секция, в която се гласоподава с хартиени бюлетини

Контролът по заявките за преносимите секции е на общините.

„ Има хора, които са подали с диабет, със сърдечни болести и с високо кръвно - документи и заявки. На тези 40 градуса да ги изкараме ли тези хора до изборните секции “, сподели кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер.

„ Те нямат базата данни по електронен път да го ревизират болестта на съответните гласоподаватели, заради което смятам, че се злоупотребява фактически. Има предпоставки, само че тези предпоставки са в закона “, изясни Добромир Якимов - предс. на РИК – Хасково.

В момента законът дава право на хората единствено против здравна записка от персоналния доктор да изискат гласоподаване в преносима секция. Колко от тях са злоупотребили със болесттите си - ще стане ясно след изборите, когато и ще завърши инспекцията на полицията.

Междувременно в Кърджали полицията разруши добре познатата скица с дърва против глас. Длъжностно лице на 71 години от горското в Момчилград е принуждавал свои чиновници да раздават дърва за огрев, против които хората е трябвало да гласоподават за избрана политическа партия. Горският е арестуван и в следствие освободен поради здравословното му положение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР