Полицията в Бразилия обискира дома и офисите на сина на

...
Полицията в Бразилия обискира дома и офисите на сина на
Коментари Харесай

Бразилската полиция разследва сина на Болсонаро за незаконен шпионаж

Полицията в Бразилия обискира дома и офисите на сина на някогашния президент Жаир Болсонаро - Карлос, поради обвинявания в присъединяване в противозаконен шпионаж по време на президентството на татко му.


Федералната полиция заяви, че е направила девет претърсвания и изземвания в последния стадий от продължаващото следствие на " незаконна организация, основана в Бразилската разследваща организация (Abin) за нелегално наблюдаване на държавни чиновници и други лица ".

Полицейски източник съобщи пред Агенция Франс Прес, че измежду целите е Карлос, общински консултант в Рио де Жанейро и вторият от четиримата синове на Болсонаро.

Разследването, което е обвързвано с обвиняванията, че Abin нелегално е проследявал данните за геолокацията на стотици хипотетични съперници на Болсонаро по време на неговото президентство (2019-2022 г.), се е насочило към най-близкото обграждане на извънредно десния някогашен президент.

Миналия четвъртък полицията нахлу и в дома и офисите на някогашния началник на разузнаването на Болсонаро, някогашния шеф на Александре Рамагем, който в този момент е федерален народен представител от Либералната партия на някогашния президент.

Полицията съобщи, че в този момент се насочва към " политическото ядро " на хипотетичната вътрешна шпионска мрежа, като разпознава " главните получатели и бенефициенти на информацията, създадена нелегално в границите на Абин посредством секрети интервенции ".

При обиските са претърсени домът на Карлос Болсонаро и офисите му в кметството на Рио, оповестяват бразилските медии.

От полицията оповестиха, че те са се насочили и към адреси в столицата Бразилия и в курортния град Ангра дос Рейс, на 150 км западно от Рио.

Телевизия Globo News сподели 68-годишния някогашен президент и 41-годишния Карлос Болсонаро пред къща в Ангра дос Рейс, до момента в който федералните чиновници си тръгваха.

Разследващите настояват, че Abin е употребила създаден в Израел програмен продукт за наблюдаване, прочут като FirstMile, който наблюдава данните за геолокацията на мобилните телефони, с цел да шпионира персони, в това число съдии от Върховния съд, някогашния ръководител на долната камара на Народното събрание и други.

Лидерът на партията на Болсонаро, Валдемар Коста Нето, назова следствието " гонене ".

Болсонаро се сблъсква с възходящи правни проблеми, откогато загуби изборите, които доведоха до различия, от ветерана левичар Луис Инасио Лула да Силва през 2022 година

В правосъдните документи по делото за противозаконен шпионаж се загатват и двама от другите синове на Болсонаро.

Разследващите настояват, че шпионажът е имал за цел да помогне на сина на Болсонаро - Флавио, сенатор, да се пребори с следствие за корупция, и да помогне на различен наследник - Жаир Ренан, в следствие за търговия с въздействие. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР