Полицията в американски щат залови мъж, който си позволи да

...
Полицията в американски щат залови мъж, който си позволи да
Коментари Харесай

Мъж откри огън във Върховния съд на Колорадо

Полицията в американски щат залови мъж, който си разреши да стреля в съда.

Мъж е задържан рано във вторник, откакто е нахлул и разкрил огън във Върховния съд на Колорадо през нощта на понеделник против вторник, заяви полицията в Денвър - столицата на щата.

Инцидентът се случва две седмици, откакто Върховният съд излезе с решение с 4 гласа против 3 за недопускане на някогашния президент Доналд Тръмп в първичното гласоподаване в щата през 2024 година, защото не дава отговор на условията за заемане на служба според " възбраната за бунтовници " на 14-ата корекция на Американската конституция.

Предварителното следствие е удостоверило с " огромна възможност ", че случаят не е обвързван със " скорошни заплахи против съдиите от Върховния съд на Колорадо ", сподели щатският патрул на Колорадо. По-рано ФБР обяви, че работи с правоприлагащите органи на Колорадо по следствие на отправени закани с принуждение против съдиите от Върховния съд на Колорадо след решението им да отстранят Тръмп от президентските избори.

Малко след 1 ч. сутринта локално време служители на реда са извикани в правосъдния център Ралф Л. Кар Колорадо в центъра на Денвър. При влизането им в постройката обвиненият е разкрил огън по тях, сподели представител на полицейското ръководство на Денвър пред локалния новинарски филиал на Ей Би Си Денвър 7. Полицаите, пристигнали на място, не са отвърнали на огъня, написа

Заподозреният, който не е разпознат, е бил арестуван към два часа след идването на служителите на реда на местопроизшествието. Съобщавайки за инцидента  " Ройтерс " отбелязва, че полицейското ръководство в Денвър не е дало отговор незабавно на настояванията за коментар и претекстовете на обвинения не са изяснени.

Върховният съд на Колорадо беше сцена на правосъдна борба, която притегли вниманието на цялата страна, след като дисквалифицира бившия президент Доналд Тръмп от първичното гласоподаване на републиканците в щата поради ролята му в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година от негови поддръжници.

Съдът постанови, че защото конституционната наредба на 14-ата корекция не разрешава на всеки, който е " взел участие в протест или въстание ", да заема обществена служба, а Тръмп е взел участие в такова събитие, той няма право да взе участие в конкуренцията на президент. Миналата седмица щатският орган на Републиканската партия в Колорадо изиска от Върховния съд на САЩ да се произнесе по решението на Върховния съд на щата.

На 29 декември държавният секретар на щата Мейн Шена Белоу обяви, че Доналд Тръмп няма да бъде позволен да се яви на първичните избори за президент на Републиканската партия заради ролята му в опита за бунт във Вашингтон през 2021 година, и в североизточния американски щат.

Какво се знае за случая от 2 януари

Взломът е бил предшестван от злополука на две транспортни средства на " 13-о авеню " и улица " Линкълн " в Денвър, покрай Съдебния център на Ралф Л. Кар в Колорадо, където се обитава Върховният съд на щата. Съобщено е за мъж, взел участие в злополуката, който насочил револвер към другия водач ". След това същото лице стреляло през прозорец от източната страна на правосъдния център и влезнало в постройката.

Там обвиненият се натъкнал на невъоръжен охранител, взел ключовете на пазача, и се оправил към други елементи на постройката, качвайки се на седмия етаж, където също създал изстрели.

Заподозреният самичък се е обадил на 911 в 3 часа сутринта и се е предал на полицията, споделя се в известието на полицията, без да се прецизира естеството на обвиняванията, по които е арестуван обвиненият.

По време на случая във вторник служител на реда е разкрил, че дребен пожар е бил сподавен от противопожарната система на постройката по време на случая. От полицията не оповестяват какво е провокирало пожара и какво е горяло, нито по какъв начин обвиненият е влезнал в постройката, информира  " Ройтерс ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР