Полиция е била повикана снощи на Голямата базилика, пише TrafficNews.

...
Полиция е била повикана снощи на Голямата базилика, пише TrafficNews.
Коментари Харесай

Криминална нощ в Пловдив: Полицаи на крак заради безценното наследство на града

Полиция е била извикана нощес на Голямата базилика, написа TrafficNews. Очевидец алармира, че е видял патрул на полицията край археологическия обект по дребните часове на нощта.
Проверка сподели, че нощес в 2.10 часа от Общинска защита са подали сигнал към полицията за няколко души, които са се въртели към археологическия обект. Те изглеждали подозрително и оглеждали край базиликата. На място се е отзовал екип на 4-то районно управление (на МВР), само че мъжете към този момент били изчезнали.

В момента обектът е зазимен, като напролет се чака работата по археологическите разкопки и реставрацията на мозайките да продължи.

Голямата базилика е най-мащабният културно-исторически обект, който се прави в цяла България. Целият план коства близо 15 милиона лв., като 50% са от „ Америка за България”, а останалите от бюджета на Община Пловдив.

Находките, които са открити на обекта дават и друго измерения на историята на Пловдив. От разкопките излиза наяве, че храмът е издигната през първата половина на IV век, което значи, че е от Константиновите базилики.

Голямата Базилика в Пловдив е с 300-400 години по-ранна от тази в Плиска и по-голяма от нея с може би към 2000 квадратни метра. Очаква се до 2019 година обектът да бъде приключен.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР