Полицейско торнадо се изви пред офис сградата на улица “Московска

...
Полицейско торнадо се изви пред офис сградата на улица “Московска
Коментари Харесай

Васил Божков прави партия

Полицейско торнадо се изви пред офис постройката на улица “Московска ” 43
Акцията “по необходимост ” търсела документи за компании, а не улики за убийството на Алексей Петров

Министерство на вътрешните работи подозира охранители

Васил Божков прави партия. Новият му политически план може да е подготвен до месец, заяви самият той през вчерашния ден, откакто полицейско торнадо се изви пред офис постройката му на улица “Московска ” 43.

Акцията по претършуване на този и други адреси на Божков и призоваването му на разпит като очевидец в полицията е обвързвана с убийството на Алексей Петров. Това оповестиха първи медии, поканени да я отразяват, след което удостовери и Пресцентърът на Министерство на вътрешните работи. А нощес министър председателят Николай Денков сподели, че се е чул с вътрешния министър и акцията не е поради Алексей Петров.

“Не ме попитаха за Алексей Петров. Питаха ме цялостни нелепости за целия този цирк. Познавам ли тази компания, познавам ли онази компания ”, сподели Васил Божков, откакто излезе от разпит в постройката на Столична дирекция на вътрешните работи и се прибра на “Московска 43 ”. Там той продължава да е под домакински арест и наблюдаван с електронна гривна от началото на септември предходната година.

Точно в 8 ч през вчерашния ден жандармеристи, униформени служители на реда с маски и техни цивилни сътрудници нападнаха няколко адреса в столицата, свързвани през годините с компании на Божков. Микробус и патрулна кола блокираха постройката на улица “Московска ” и офис на близката улица “Дунав ”, а няколко репортерски екипа, поканени да отразят акцията, разпространиха фотоси и известия, че тя е обвързвана с убийството на Алексей Петров. Стана ясно също, че за нея няма позволение на съда, а полицията я организира “по необходимост ”.

В 11 ч. Божков бе отведен на разпит като очевидец в Столична дирекция на вътрешните работи и нямаше публично удостоверение защо са претърсванията. Адвокат Георги Гатев посочи, че проверяващите са търсили на “Московска ” документи за 7 компании по дело, почнало през 2023 година и няма визия за какво се прави “по необходимост ”. “Но няма нищо общо с това, очевидно някой ви е подхвърлил неправилно информация, че има връзка с убийството на Алексей Петров ”, изясни бранителят пред публицисти.

Малко след 11,20 ч от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че “на територията на столицата се правят процесуално-следствени и оперативно-издирвателни дейности, свързани с следствието на убийството на Алексей Петров ”.

“Няма нищо общо с Алексей Петров. Касае се за инспекция на компании или на няколко компании, по които се води следствие още от предходната година и по отношение на това, са пристигнали да правят претършуване и да изземват документи, които им трябват, само че са открили, че такива документи не съществуват и си потеглиха ”, разяснява министър председателят Николай Денков. Той посочи, че се чул с вътрешния министър, който му споделил, че акцията е на прокуратурата, само че за нея детайлности може да даде единствено наблюдаващият прокурор.

От свои източници в полицията “Труд news ” научи, че въпреки всичко Министерство на вътрешните работи търси улики за хора, взели участие в защитата на Божков и негово имущество преди години, а и след връщането му от Дубай предишното лято. Някои от тях са някогашни барети, други са от дълго време в охранителния бизнес и са имали алъш-вериш с Алексей Петров. Предполага се също, че Петров е бил наблюдаван дълго преди съдбовния ден 16 август 2023 година, когато бе убит на пътека на Витоша, по тази причина и през вчерашния ден служителите на реда са издирвали фотоси, схеми и даже оръжие, което вероятно да бъде обещано за балистични експертизи. Самите проверяващи обаче били скептични в упованията си да открият нещо сходно месеци след закононарушението.

Съдебно-криминалната сага на Васил Божков стартира през януари 2020 година, когато той отпътува за Дубай, а по същия метод в негови офиси и в централата на “Нове холдинг ” влязоха спецпрокурори и служители на реда. Задочно му бяха повдигнати 19 обвинявания за разнообразни закононарушения и той живя повече от 3 години и половина в Обединените арабски емирства. Въпреки че управляващите там отхвърлиха да го екстрадират, изненадващо Васил Божков се прибра по своя воля в България на 25 август 2023 година Още тогава потеглиха спекулации, че връщането му има връзка със станалото дни по-рано ликвидиране на Алексей Петров, само че предприемачът и юристите му обясниха, че са подготвяли от месеци идването в България.

На родна земя Божков получи обвинявания по три следствени каузи. Едното бе наречено “хазартно ”, тъй като в него става дума за това, че е подкупвал служители от Комисията по хазарта и е избегнал заплащането на 700 млн. лева Второто получи името “криминално ”, тъй като в него обвиняванията са за поръчителства на убийства, опити за убийства и обезчестяване, а третото “културно ” и обвързвано с противозаконна търговия и владеене на антики. Към момента нито едно трите не е импортирано в съда, макар че те се водят от 2020 година и забавянето до предходната година бе обяснявано със закриването на спецпрокуратурата и с отсътвието на Божков от страната.

Бизнесменът бе значим очевидец и по дело за корупция, водено против Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, само че то бе прекъснато от наблюдаващия прокурор заради липса на доказателства за изказванията на Божков.

Съратниците на Божков също имат политическа версия за акцията 
Опитват се да попречат на плана му за нова партия 
“Българско лято ” два пъти взе участие в избори



Снимката, която Божков пусна във фейсбук по време на акцията в офис постройката на ул. “Московска ”.

“Поредната политическа принуда. Действат като през 2020. Лъжат медиите и основават зрелища. Времената към този момент са други. ” Тези думи написа във фейсбук Васил Божков и си пусна фотография от офиса, до момента в който към него текат процесуално-следствения дейности по претършуване и изземване.

В своите изказвания пред кореспонденти Божков също акцентира на политическата версия. Запознати с активността му споделиха пред “Труд news ”, че полицейската акция от петък има едно доста просто пояснение. “Искат посредством полиция, камери, микрофони, внушения в медите и т. н. да изплашат и отхвърлен известни и уважавани хора, които са подготвени да се включат в политическия план, който приготвя Божков ”, сподели съидейник на предприемача, поискал името му да не се цитира. Той добави, че отдавна насам предприемачът се среща с по 20-30 души всеки ден, с които беседват за бъдещата политическа партия. В понеделник тази седмица приземният и първият етаж на “Московска ” 43 се оказали тесни, с цел да поберат всички искащи да вземат участие в заседание, само че което се е обсъждала подготовката на учредителното заседание. То се чака да бъде след към месец, само че датата още не е конкретизирана. Сред гостите на Божков в понеделник имало известни лица, магистрати, духовници. “Явно тази интензивност е подплашила някои от настоящите сега политици и отново са решили да му пратят бухалки като преди 4 година Но както писа и самият Божков: “Сега времената са други ”.

На 4 януари 2021 година, макар че беше в Дубай, а у нас имаше епидемиологична конюнктура поради Коронавирус, Божков основа Гражданската платформа “Българско лято ”, в която онлайн се включиха 900 души. Заради закъснение на правосъдната регистрация политическата групировка не можа да взе участие сама в парламентарните избори през април 2021 година Тя се яви като част от обединението Българско национално обединяване, която получи 94 515 гласа, само че с 2,91% не съумя да влезе в Народното събрание. На идващите избори през юли 2021 година “Българско лято ” се яви независимо, само че тогава получи по-нисък резултат 49 833 гласа, или 1,8%.
Бизнесменът пред кореспонденти: Нямам нищо общо с Алексей Петров


- Г-н Божков, какво се случи?
- Към осем и нещо стартира акцията. Напълно безсмислена акция. Казаха ми, че ревизират някакви компании и търсят някакви документи.

- Тези компании свързани ли са с вас?
- От тези компании единствено една беше обвързвана с мен.

- Коя?
- Не си припомням. Имах стотици компании, те ги разграбиха и унищожиха, в този момент аз не мога да си припомням коя е компанията.

- Казаха ли ви коя е компанията, какво търсят?
- Търсят документи. Не знам какво вършат в другите офиси. Това е тъкмо като 2020 година

- Имате ли офиси на ул. “Черковна ”?
- Нямам офиси на никое място към този момент аз. Всичко унищожиха. Плашат хората. Това е чиста политическа принуда за мен. Нямам охранителни компании.

- Смятате ли, че е обвързвано с убийството на Алексей Петров?
- Нищо общо нямам с Алексей Петров. Започнали сме нов политически план и в този момент плашат хората. Искат да покажат, че постоянно могат да влязат тук, че постоянно могат да разрушат. Времето е друго и би трябвало да си върнем страната. Целта е да се сплашат хората, които поддържат Васил Божков.

- Какъв е новият ви политически план?
- Новият ми политически план е всички против хунтата. Не знаете ли че, в България имаме хунта от двама души към този момент - Пеевски и Борисов. И прилепени към тях прилепалки като “Продължаваме смяната ” и други сходни. Създадена изкуствено съпротива от “Възраждане ”, които са техен аватар и ги държат все едно има съпротива. Това е. Трябва нещо ново. Трябва да се почисти тази политическа каста, която единствено краде и единствено вреди.

- Защо смятате, че ще съумеете да преборите тези хора?
- Поне ще се опитам. Ако ме подкрепите, ще ги преборим. Ако желаете да живеете в тази страна още, не ме подкрепяйте.

- Как ще ги преборите, откакто скоро няма да има избори?
- Защо да няма избори!? Ако народът не ги желае, той ще ги махне.

- Намериха ли и иззеха ли нещо при акцията?
- Нищо не откриха, тъй като всичко е конфискувано още 2020 година Тук е празно. На мен нищо не ми приказват тези компании.

- Какво мислите за претендентите за Конституционни съдии?
- Те непрестанно вършат неща, които отклоняват вниманието. 11 милиарда изчезнаха единствено този месец, само че никой не сподели защо. Но спорим за една къща за дребни пари. Слагаме си комфортни хора в Конституционния съд. Може ли един политик, който не е бил правист през живота си, бил е на психодиспансер юрист, да стане Конституционен арбитър. На нея би трябвало да є е неодобно да седи с тези хора, въпреки всичко там има дойстойни съдии.

- Какви бяха вашите взаимоотношения с Алексей Петров?
- Нямам взаимоотношения с Алексей Петров. Казвал съм го на три конференции. Нито сме имали общ бизнес, нито сме имали нещо “за ” или нещо “против ”.

- Г-н Божков съжалявате ли, че се върнахте в България? 
- Аз съм се върнал тук, с цел да направя нещо за тази страна. За себе си съм направил всичко. Върнах се да направя нещо за вас, не за себе си. Ние нямаме страна. Трябва да си върнем страната. Имаме население и територия. Но никой не съблюдава законите.

- Този политически план регистриран ли е, какво се случва с него?
- Не е регистриран. Но скоро ще бъде регистриран. Предишният ми политически план, ще взе участие в този план. Ще вземат участие всички, които са срещу хунтата. Ще диря поддръжка от народа. Не желая в плана други политически партии, желая персони и тези които желаят нещо да се промени и да имаме страна. Бъдете здрави!

Отново претърсват офис на ул. “Черковна ” 
Подозираха детективска организация, че следи прокурор


Една от “шпионските ” фотоси на прокурор Ангел Кънев на излизане от централата на Национална агенция за приходите, които Божков пусна във фейсбук профила си през 2020 година

“През последните месеци Прокуратурата оказва непрестанен напън върху чиновниците на Национална агенция за приходите. Резултатът е десетки нарушавания на законите. Заплахи. Грабеж. Наблюдаващият прокурор на огромна част от делата ми ежеседмично изисква от Национална агенция за приходите тъпчене на закона и незаконни дейности ”. Това написа във фейсбук на 25 юни 2020 година Васил Божков от Дубай и разгласява фотоси на спецпрокурора Ангел Кънев, който излиза от централната постройка на Национална агенция за приходите на столичния бул. “Дондуков ” 52.

На 23 юли 2020 година маскирани служители на реда нахлуха в офиса на компания “Ан-В ” ЕООД на ул. “Черковна ”, която се занимава с детективска и охранителна активност и задържаха нейния шеф Емил Кабакчиев. Тогава бе оповестено, че той е непосредствен на Васил Божков, работил е дълго време в защитата му и точно Кабакчиев и хората му са следили и фотографирали без негово познание спецпрокурора Ангел Кънев. Пускането на “шпионската ” фотография бе възприето като опасност, а по-късно Кънев получи патрон в плик и му бе назаначена защита. В момента той към този момент работи в Софийска градска прокуратура и следи две от трите каузи на Божков.

Вчера, един от адресите, атакувани от полицията, е навръх същата компания в същата постройка на улица “Черковна ”. Теорията на криминалистите е, че Кабакчиев и хората му може да са взели участие в следенето на Алексей Петров или да имат някакви други връзки по линия на охранителния отрасъл. Вчера обаче не стана ясно дали същата компания още работи за Божков, защото от думите на предприемача се разбра, че не е употребил услугите є след 2020 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР